'Faiz lobisinin en sevdiği iktidar bu iktidardır'

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, dün Tekirdağ'da düzenlenen "Yerel Yönetimler, 2019 Seçimlerine Hazırlık Değerlendirme BÃ?

GÜNDEM 26.10.2018 16:21:00 0

Yaklaşan yerel seçimin, Türkiye’nin aşağı doğru gidişini, tek adam parti devletinin kökleşmesini önleyebilecek olan önemli bir seçim olduğunu kaydeden Öztrak “Seçim yaklaşırken Türkiye son 20 yılın en önemli ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Ama her ne hikmetse iktidar bir türlü ülkenin kriz içinde olduğunu kabul etmek istemiyor. Önce döviz ve faiz piyasaları alt üst olurken “ekonomimizin temelleri sağlam” dediler, sonra baktılar olmuyor, “dış düşmanlar ekonomimize saldırıyor” dediler. Bu da olmadı, “Türkiye’ye karşı ekonomik savaş açıldı, bunun ezanımıza ve bayrağımıza saldırıdan farkı yok” dediler. “Mesele Türkiye meselesi, mesele İslam meselesi” demeye kadar işi götürdüler. En son geldiğimiz yerde “Bu kriz değil manipülasyon, kriz mriz yok” deyip üstünü kapatmaya çalıştılar” dedi. 

 


“İKTİDAR GÖRMEZDEN GELSE DE KRİZ VAR”

 


Türkiye’nin ciddi bir krizin içinde olduğunu söyleyen Öztrak “AKP rahibi vermesine rağmen ekonomide sular bir türlü durulmuyor. Sene başına göre dolar hala yüzde 50 değerli. Sene başında yüzde 13 olan iki yıllık tahvilin faizi şu an yüzde 26, ikiye katlanmış. Sene başında ülkenin borcunu ödememe riskiyle ilgili sigorta primi 155 puandı, şu anda 390 puanı geçmiş durumda. İşsizlik yeniden çift hanede. Ekonomide güven endeksi tarihinin en düşük seviyelerinde, enflasyon rekorlar kırıyor. Eylül ayında tek bir ayda gerçekleşen enflasyon yüzde 6,3. Bizim aylık enflasyonumuz, dünyadaki 188 ülkenin 153’ündeki yıllık enflasyondan daha fazla. Yılbaşından beri gerçekleşen enflasyon yüzde 20’yi buldu. Tüm bunlar şunu gösteriyor: İktidar görmezden gelse de yok dese de ekonomide bal gibi kriz var” dedi. 

 


“İLK HUSUS TEK ADAM OLMA HEVESİ”

 


Öztrak “Ekonomiyi bu hale getiren ilk husus AKP Genel Başkanının tek adam olma hevesidir. Bunun için uyguladığı popülist politikalar ve ülkenin içine girdiği otoriterleşme sürecidir. İkinci önemli sebep bu iktidarın dünya konjonktüründe değişen iklimi okuyamamasıdır, iktidar ekonominin içsel dayanıklılığını artıracak reformları yapamamıştır. Üçüncü husus, askeri darbe girişiminin ardından OHAL’le başlayan sivil darbe sürecinde Türk ekonomisine, Türkiye’deki mülkiyet hakkına olan güvenin bitmesidir. Son olarak da özellikle son dönemde yaşadığımız aşırı kibir ve inkar politikalarının ekonomide ve siyasette yol açtığı ciddi sorunlardır” dedi. Bu açıklanacak enflasyonla birlikte emeklilerin, memurların, diğer çalışanların maaşlarının belirleneceğini söyleyen Öztrak, “Yüzde 10 indirimlerle enflasyonu düşük açıklatmak istiyorlar. Onun için bu süreci dikkatle izlemeli ve gereken noktada buna tepki vermek için hazırlıklı olmalıyız” dedi. 

 


FAİZ LOBİSİNİN EN SEVDİĞİ İKTİDAR

 


Öztrak “Bir bütçe ilan ettiler. Bütçenin büyüklüklerine baktığımızda, 2018’de toplanan her 100 TL’lik verginin 12 TL’si faize gidiyor. Önümüzdeki yıl toplanan her 100 TL’lik verginin 15 TL’si faize gidecek. 2021 yılında ise bu 17 TL’ye çıkacak. Faiz lobisi nasıl sevmez bunları? Bir de faiz lobisine karşıyız diyorlar. Faiz lobisinin en sevdiği iktidar bu iktidardır” dedi. 

 


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU