Dijital dönüşüm masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler devam ederken, önceki gün düzenlenen eğitimde de 'Dijital Dönüşüm ve Operasyonel Mükemmellik' masaya yatırıldı. Yaklaş

GÜNDEM 24.10.2018 14:56:00 0
Dijital dönüşüm masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimde konuşan Lean Ofis Yöneticisi Dr. Lütfi Apilioğulları, üretim, verimlilik, yalın üretim, yalın ürün ve yalın yönetim felsefesi  konularında bilgi verdi. Değişim ya da dönüşümün son zamanların en güncel konularının başında geldiğini dile getiren Apilioğlulları “Küçük ya da büyük işletme fark etmeksizin hemen herkes daha verimli, daha hızlı veya daha kaliteli olabilmek için bir şekilde değişmeye, dönüşmeye çalışıyor. Bunları yaparken de üretim maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Bu amaç doğrultusunda bütçeler oluşturularak stratejiler geliştirilmeli, ekipler oluşturulmalı ve danışmanlık hizmetleri alınmalıdır” dedi.

 

“GÜNÜMÜZDE ÇOK ÖNEM KAZANIYOR”

Apilioğulları, maliyetleri azaltmada dikkat edilmesi gerekenleri de anlatarak “Dikkat edilmesi gerekenler pazarlama, yeni ürün geliştirme, strateji, tedarik ilişkileri yönetimi, üretim yönetimi, lojistik ve depolamadır. Üretim sırasında kayıplara odaklanmalıdır” dedi. Kriterlere göre üretim yapılması, talep odaklı üretim yapılması ve stokların azaltılması gerektiğini söyleyen Apilioğlulları “Stok yapılan mal bir yılda yüzde 25 zarar verir. Zaman çok iyi kullanılmalı, arıza kayıpları en aza indirilmeli, hız kayıpları yapmamaya özen gösterilmeli, küçük duruşlarda üretimde zaman kaybı yaptığından bunları yapmamaya özen gösterilmeli. Fire ve hurda kayıpları, kontrol kayıplarına, satın alma, az sayıda tedarikçi ile işbirliği yapma, depolama, lojistik gibi  konularda gereken önem verilerek dikkat edildiğinde maliyetler azalır. Eğer dikkat edilmez ise maliyet yüksek olur. Maliyetler azaldıkça fabrika içinden ikinci bir fabrika çıkar. Bu nedenle daha çok inovasyona sahip olunmalı. Dolayısıyla üretimde Dijital Dönüşüm ve Operasyonel Mükemmellik günümüzde çok önem kazanmaktadır” dedi.

 

“SÜREKLİLİK BAZINDA YAPILMASI GEREKEN BİR ETKİNLİK”

Maliyet azaltmanın süreklilik bazında yapılması gereken bir etkinlik olduğunu kaydeden Apilioğulları “İnnovasyon dediğimiz konu en fazla bu alanlarda fayda getirir. Dünyada Lale Devri’nin sona erdiğini söylemek için ekonomi profesörü olmaya gerek yok. İş dünyasının içindeki herkes artık işlerin bundan on sene öncesindeki gibi tatlı kazançlar getirmediğini ve kolay kolay da eski günlere dönemeyeceklerini gayet çok iyi biliyor” dedi. Maliyet azaltılmanın en önemli faktörlerinden birinin de kurum kültürünün azaltılması olduğunu söyleyen Lütfi Apiliopulları “Ülkemizde maliyet tasarrufu hiç gündeme gelmez dersek haksızlık etmiş oluruz. Krizi bitmez güzel yurdumuzda ne zaman ekonomik bir çöküntü yaşansa şirketlerimiz hemen  eleman çıkarmaya,  kağıtların arka yüzlerini kullanmaya ve  tuvalet kağıdı kullanımını azaltmaya yönelik önlemlere başvururlar. Kriz bir şekilde sona erdikten sonra da eski tas eski hamam devam eder. Maliyet azaltma bir şirket için en önemli yönetim hedeflerinin başında gelir, maliyet azaltma süreklilik bazında yapılması gereken bir etkinliktir ve inovasyon dediğimiz konu en fazla maliyet azaltma alanlarında fayda getirir” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ