Sosyolojinin imkanları konuşuldu

Namık Kemal Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen konferansların bu ayki konuğu İstanbul Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun oldu. Konferansta konuşan Prof. Dr. İsmail CoÅ

GÜNDEM 23.10.2018 14:56:00 0
Sosyolojinin imkanları konuşuldu

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.  İlk dönem sosyolojisinin Ziya Gökalp ve Prens Sabahattin gibi düşünürlerin önderliğinde daha çok siyasal bir yapısının olduğunu anlatan Prof. Dr. İsmail Coşkun “İkinci dönem sosyolojisi ise Hilmi Ziya Ülken, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu gibi düşünürlerin yeni kurulan bir devlet ile karşı karşıya kalmaları dolayısıyla kültürel konulara odaklandı. Daha sonraki dönemde ise eğitime çok önem verildi ve devlet bu konuda ciddi bütçeler ayırdı” dedi.

 

“GİDEREK DEĞER KAZANACAK BİR BİLİM”

Tüm sosyolojik aşmaların kendi dönem motivasyonları ile değerlendirilmesinin özellikle üzerinde duran Prof. Dr. İsmail Coşkun “Sosyolojinin önemini kaybetmeyecek aksine giderek değer kazanacak bir bilim” dedi. Nesnel, donanımlı ve nitelikli sosyologlara her zaman ihtiyaç olduğunu ve olacağını belirten Prof. Dr. Coşkun “Türkiye 15-20 yıldır ultra modernleşme dönemine girdi. Bu durum tüm yapıları etkiledi” dedi. Dönüşen sosyal yapıların modernleşmeye adaptasyonunda yine sosyologların kilit bir misyonu olduğunu kaydeden Coşkun, herhangi bir dönüşüm işlemi yapılmadan önce sosyologlara danışılmasının oradaki sosyal dokuya zarar verilmemesini sağlayacağını ifade etti.

 

Haber / Seda AKYOL