İklim değişikliğinin gıda ürünleri üzerindeki etkisi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla, `İklim ve Gıda' konulu panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Baş

GÜNDEM 16.10.2018 17:05:00 0
İklim değişikliğinin gıda ürünleri üzerindeki etkisi

Panelin açılış konuşmasını yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, “Tarımın ve yerleşik hayata geçilmesi 12 bin yıl geriye gidiyor. Açlık, her gün giderek artıyor. Aç insan sayısı şuanda 1 milyar civarında. Bu da, dünya üzerinde her 7 kişiden birinin aç olduğunu gösterir. Bu sorun hepimizin sorunu çünkü biz insanız. Karnımı doyurdum keyfime bakarım, demeye hakkımız yok. Açlık sorununu, hem üretirken hem de tüketirken göz önünde bulunduracağız” dedi.

 

“AÇLIĞIN TEMEL NEDENLERİNDEN BİRİ İSRAF”

 

Açlığın temel nedenlerinden birinin de israf olduğunu kaydeden Aslan “Biz artık israftan öte durumdayız. İnsanım diyenin bunu yapmaya hakkı yok. Problemin kaynağının zenginlerin davranışlarında olduğu iddiaları var, bu kısmen doğru. Dünyanın güneyinde açlık, kuzeyinde obezite sorunu yaşanıyor. Hangi cepheden bakarsanız bakın gıda konusunda olumsuzluk hat safhada. Gelecekteki sorunlarımızı görüp, insanlığımızın gereğini yapmak, bunun için çalışmak zorundayız” dedi.

 

“SIFIR AÇLIK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, 16 Ekim’in tüm dünyada gıda günü olarak kutlandığını ifade ederek “2018 yılının sloganı ise: Sıfır Açlık. Dinimizde, komşusu açken tok yatan bizden değildir, diye çok güzel bir söz var. Gıda konusunda herkesin bir şey yapması gerekiyor” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu'nun başkanlığında düzenlenen panele konuşmacı olarak Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bilal Bilgin ve Prof. Dr. Fatih Konukçu ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Daire Başkanı Hacı Aslan katıldı. Panelde sağlıklı gıda, sağlıklı beslenme ve yanlış algılar, iklim değişimi sürecinde arazi ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvencesi, açlığın sebepleri ve Türkiye ile dünyadaki durumu, iklim değişikliklerinin gıda üretimindeki etkileri konuları tartışıldı. İklim ve Gıda paneli, yapılan konuşmaların ardından katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen panele Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Gıda Mühendisleri Odası Temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

Haber / Menşure KARDEŞ