Küçük dereler de kirlenmeye başladı

Trakya'da kirliliği ile gündemde olan Ergene Nehri'nin ardından bölgedeki küçük dereler de kirlenmeye başladı. Çerkezköy'de Ergene Nehri'nin kolu olan Çorlu Deresi'nin 'kırmızı' akmasının ardı

GÜNDEM 15.10.2018 18:29:00 0
Küçük dereler de kirlenmeye başladı

“ÇARE BULUNMASINI İSTİYORUZ”

 

Küçük Doğanca Mahallesi Muhtarı İsmail İşözü, derenin fabrikaların olduğu bölüme kadar temiz aktığını belirterek “Ergene Nehri'nden sonra binlerce dekar ekili arazimizi sulayan ve 5-6 kilometre sonra Meriç Nehri'ne bağlanan Meriç deremiz, fabrika atıkları nedeniyle beyaz renkte akıyor. Bu dere haftada 2-3 gün bu renkte, zehir akıyor. Ve bu renk çevreye kokuyla birlikte büyük zarar veriyor. Bu derede 15-20 yıl önce balık tutup yiyorduk. Şu an sivrisinek bile yaşamıyor. Bunu yetkililerimiz görmesini ve çare bulmasını istiyoruz” dedi.

 

“SONUÇ ALAMADIK”

 

Derenin yağ fabrikasının kurulmasının ardından 25 yıldır zehir aktığını iddia eden İşözü, her yere müracaat etmelerine rağmen sonuç alamadıklarını söyledi. Köylülerden Veli Demir de fabrikaların kurulmasının ardından derelerinin kirlendiğini öne sürdü. 1993 yılına kadar bu derede temiz suyun aktığını söyleyen Demir, “Bu dereden akan sudan sebze yetiştirerek bahçecilik yapıyorduk. Maalesef bu fabrikaların burada kurulmasının ardından, dereye akıtılan pis sularla oksitlenme meydana gelmesinden dolayı bahçeciliği tamamen bıraktık. Şu anda da deremiz gri renk şeklinde akıyor. Tüm kurumlara müracaat etmememize rağmen bir sonuç alamadık” dedi.

Haber / Özge MERİÇ