Fikret Bila Edirne Akademi'ye konuk oldu

Edirne Akademi, eğitimlerine Edirne 6. Kitap Fuarı'nda devam ediyor. Akademi'nin konuğu bir dönem Hürriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeliği'ni yapan usta gazeteci Fikret Bila oldu. "Küresell

GÜNDEM 12.10.2018 12:11:00 0
Fikret Bila Edirne Akademi

Gazeteci Fikret Bila ilk olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte Edirne Belediyesi’nin hizmete sunacağı İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü’nü ziyaret etti. Daha sonra Kipa AVM’de düzenlenen Edirne 6. Kitap Fuarı’na gelen Fikret Bila; Toplum Bilimci Dr. Serdar Taşçı ile birlikte “Küreselleşme ve Medya” konulu bir söyleşi yaptı.

 

“MODERNLEŞMENİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”

Küreselleşmede ve modernleşmede medyanın çok önemli bir rolü olduğunu belirten Bila, medyanın modernleşmenin bir parçası olduğunu ifade etti. Medyanın yeni değerlerin yerleşmesinde, kültürler arası temasın sağlanmasında çok hızlı ve önemli bir rolü olduğunu söyleyen Bila, “Teknoloji devrimi ile birlikte medyanın niteliği de değişti. İnsanların çok daha hızlı bir şekilde birbirlerini fark etmeleri; başka kültürleri görmeleri, yeni teknolojileri tanımaları, yeni yaşam biçimlerini görmeleri gibi faktörlere medyanın çok hızlı bir şekilde katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Hem mekanizmanın yaygınlaşmasını sağlayan hem de sistemin sorgulanmasını sağlayan bir araç. Demokrasinin geliştiği ülkelerde vatandaşlar ödediği verginin ve kullandığı oyun hesabını medya üzerinden sorar. Ama son zamanlarda ülkemizde bunun tersi olan sorunlar yaşıyoruz gibi düşünüyorum” dedi.

 

“HEPSİ FARKLI BİRER KAVRAM”

Fikret Bila, medyanın başka, basının da başka bir kavram olduğunu ifade ederek “Kitle iletişim araçları başka bir kavram, haberleşme başka bir kavram. ‘İnternet’ dediğimiz şey gerçekten basın mı? Twitter, facebook bir basın arıcı mıdır? Bunların tartışılması lazım. Twitter’deki söylemlerinizi haberleştirmiş oluyorsunuz aslında ama o haber niteliği taşıyor mu, taşımıyor mu?  Onu yazanlar basın sorumluluğunu taşıyor mu, taşımıyor mu? Etik sorumlulukları, yasal sorumlulukları var mı? Onun için sosyal medyanın, gazetenin, internet haberciliğinin farklı farklı değerlendirilmesi lazım. Tamamına ‘medya’ demek uygun değil” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ