Meme kanseri kaderiniz olmasın

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından meme kanseri bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Dün saat 14:30'da Çerkezköy Halk

YAŞAM SAĞLIK 10.10.2018 18:33:00 0
Meme kanseri kaderiniz olmasın

Kanserin, vücudun bir organ veya dokusunda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydeden Yıldırım “Kadınlarda en sık görülen kanser türleri meme,kolon,rahim ağzı ve mide kanseridir” derken erkeklerde ise en sık görülen kanser türlerinin akciğer kanseri, prostat kanseri ve tütüne bağlı kanser türleri olduğunu belirtti.

 

ERKEN DÖNEMDE TESPİT EDİLEBİLİR

Aşırı kilolu kişilerdeki yağ dokularının sağlıklı bir kiloya sahip kişilere göre daha fazla hormon ve  büyüme faktörü ürettiğini kaydeden Yıldırım, bu hormonların bazılarının yüksek düzeyde olmasının kanser riskini artırdığını söyledi. Kadınlara “Meme kanseri kaderiniz olmasın” diyen Yıldırım, meme kanserinin mamografi çekilerek erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biri olduğunu kaydetti.

 

İYİLEŞME ŞANSI YÜZDE 98

Erken teşhiste meme kanserinin iyileşme şansının yüzde 98 olduğunu söyleyen Yıldırım “Erken teşhis için kadınların düzenli olarak kendi kendine muayene yapmaları,sağlık personeline muayene yaptırmaları, mamografi çektirmeleri gerekiyor. 20 yaşından sonra her kadın,her ay kendi kendine muayene yapmalıdır. Kendi kendine muayene, ideal olarak adetin başlangıcından 7-10 gün sonra ayda bir kez yapılmalıdır.Eğer kadın adet görmüyor,yani menopozda ise yine her ay aynı günlerde muayene yapmalıdır.20 yaşından sonra her kadın 2 yılda bir sağlık personeline muayene olmalı. 40 yaştan sonra kadınların her yıl sağlık personeline muayene olması gerekiyor” dedi.

 

KANSERİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kanserin önlenmesi için neler yapılabileceği konusunda da kadınları bilgilendiren Yıldırım “Kesinlikle sigara kullanmayın, sağlıklı ve dengeli beslenin. Sağlıklı vücut ağırlığına sahip olun. Pasif sigara içilen yerlerden uzak durun. Kanser taramalarını yaptırın. Ultraviyole radyasyondan uzak durun. Fiziksel olarak aktif olun” dedi. Ülke genelinde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programları yürütüldüğünü kaydeden Yıldırım “Vatandaşlarımızın hizmet alması niçin 208 adet kanser erken  teşhis tarama ve Eğiti Merkezi(KETEM) kuruldu. Rahim ağzı kanser taraması 30 yaşından itibaren her 5 yılda bir,meme kanseri taraması 40 yaşından itibaren her yıl, kolon kanseri taraması 50 yaşından itibaren her 2 yılda bir mutlaka yapılmalıdır” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ