Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü her yıl olduğu gibi bu yılda sağlık hizmetleri kapsamında yürütülen Bağışıklama Hizmeti'ni başlattı. Tekirdağ ilinde 15 bin 420 ilkokul 1.sınıf v

GÜNDEM 8.10.2018 19:03:00 0
Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı

Bebekleri, çocukları, erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile başlatılan sağlık hizmetinde 13 hastalıktan aşı ile korunabileceği kaydedildi.

 

13 HASTALIKTAN AŞI İLE KORUNABİLİYOR

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı bağışıklama hizmeti ile vatandaşların, Boğmaca, Difteri, Tetonoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomiyelit, Hepatit B, Hepatit A, Hemofilus influenza tip B, suçiçeği ve pnömokok olmak üzere toplamda 13 hastalığa karşı aşı ile korunabileceği belirtildi. Aşı ile korunabilir hastalıkların ortaya çıkmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlıkları ve ölümleri önlemeyi amaçladıklarını belirten yetkililer bu şekilde hem aşılanan çocukların hem de toplum bireylerinin hastalıklardan korunduğunu dile getirdi. Aşılama oranlarının düştüğü ülkelerde salgınların geliştiğini belirten yetkililer aşılanmayan birkaç çocuğun dahi toplumda salgın çıkmasına neden olabileceğini kaydetti.

 

TEK KESİN KORUNMA YÖNTEMİ AŞI

Her yıl olduğu gibi 2018-2019 Eğitim-Öğretim döneminde de ilköğretim 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilere DaBT-İPA (dörtlü karma) ve KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) ortaokul 4. Sınıfta öğrenim gören öğrencilere Td (Difteri tetonoz) aşılarının uygulanacağı kaydedildi. Bu yıl Tekirdağ ilinde 15 bin 420 ilkokul 1.sınıf ve 13 bin 397 ortaokul 4. Sınıf öğrencisinin aşılanmasının hedeflendiğini belirten yetkililer bu aşıların bebeklik döneminde uygulanan aşıların sağladığı bağışıklığın güçlendirilmesi ve koruyuculuk süresinin uzatılması amacıyla uygulandığını açıkladı. Bu hastalıklara karşı tek kesin korunma yönteminin aşılama olduğu belirtildi.

 

AŞILAR GÜVENLİ ÜRÜNLERDİR

Aşılar güvenli ürünlerdir. Aşı yan etkilerinin çoğu hafif ve geçici yan etkilerdir. Aşılanan çocuklarda; hafif ateş, huzursuzluk, hafif bir döküntü, aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı olabilir. Aşılama sonrasında istenmeyen bir etki görüldüğünde hekiminize başvurunuz.

 

Haber / Özge MERİÇ