'Hazine arazisi var ama toprak kiralayamıyoruz'

Edirne Keşan'da toprak kiralanmayınca bin nüfuslu Türkmen köyü işsiz kaldı. Diğer köylerde topraksız vatandaşlara toprak kiralandığını fakat kendilerine verilmediğini belirten köy muhtarı Hak

GÜNDEM 8.10.2018 18:32:00 0

Keşan’da 11 kilometre mesafedeki bin nüfuslu Türkmen köylüleri “Hazine arazileri bize kiralanmadığı için işsiz ve parasız kaldık” dedi. Köyde 2 bin 189 dönüm hazine arazisi olduğunu ve kendilerine kiralanmasını istediklerini belirten köy muhtarı Hakkı Yilber, “Yeni çıkarılan yasalarla toprağı olanlara kiralama yapıldı. Köyümüzde yaklaşık 2 bin 189 dönüm hazine arazisi var. Daha önce topraksız vatandaşlara yer veriliyordu. Burada bamya yetiştirip civarda satarak geçimimizi sağlıyorduk. Köyde şu anda iş imkanımız yok. Yeni yasalar çıkardılar ve topraksız kaldık” dedi.

 

“KÖYLÜLERİMİZ İŞSİZ”

Hazine arazilerinin kendilerine parasıyla kiralanmasını istediklerini söyleyen Yilber “Köylülerimiz işsiz, geçici işler için başka şehirlere gitmek zorunda kalıyor. Gençlerimizin kötü alışkanlıklara girmeden üretim yaparak geçinmek istiyoruz. Toprak verildiği takdirde bamya üretip satacağız. Devletimiz bu anlamda bize sahip çıksın istiyoruz. Çünkü diğer köylerde topraksız vatandaşlara toprak kiralanıyor ama bize verilmiyor. En kalabalık köy nüfusuna sahibiz ama toprak kiralayamıyoruz” dedi.

 

“YARDIM BEKLİYORUZ”

Köylülerden Sedef Yonak (53) da işsiz kaldıkları için zor durumda olduklarını belirterek, yardım istedi. Dört çocuğu olduğunu kaydeden 54 yaşındaki Sultan Yilber ise parasızlıktan torunlarının ve köylü çocukların okula bile gidemez hale geldiğini söyledi. Köylüler, tüm devlet kurumlarından bu konuda yardım beklediklerini belirtti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU