Çorlu Deresi meclis gündeminde

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, geçtiğimiz günlerde kıpkırmızı görüntüsüyle gündeme gelen Çorlu Deresi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.15-20 yıl

GÜNDEM 5.10.2018 16:37:00 0
Çorlu Deresi meclis gündeminde

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Enez Kaplan, Çorlu Deresi’nin Çerkezköy’ün doğusunda Istıranca Dağları’ndan doğduğunu, Paşa Deresi gibi birçok küçük dereyi alarak kuzeydoğu-güneybatı yönünde aktığını belirterek “Çorlu Deresi ilçe merkezinin 5 kilometre kuzeyinden geçtikten sonra, Marmaracık ve Kütüklü Derelerini alıyor, Muratlı’nın kuzeyinde Ergene Irmağı’na karışıyor” dedi.

 

KİRLENİYOR VE ÇEVRESİNE ZARAR VERİYOR

Çorlu Deresi’nin 15-20 yıl öncesine kadar içinde balıklar bulunan, çocukların yüzdüğü temiz bir dere olduğunu söyleyen Kaplan “Fakat yıllar içinde çevresinde bulunan fabrikaların dereye saldıkları kimyasal atıklar nedeniyle Çorlu Deresi ile birlikte Ergene Nehri kirleniyor ve çevresine zarar veriyor” açıklamasını yaptı.

 

SU DEĞİL, ZEHİR AKIYOR

Yapılan ölçümler neticesinde nehirde çok sayıda kimyasal madde bulunduğunu dile getiren Kaplan “Ergene Nehri ve Çorlu Deresi’nden su değil adeta zehir akıyor. Burada yaşayan vatandaşlarımız, artan kanser ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere kalp ve böbrek sorunları gibi hastalıklar ile mücadele ediyor, ağır kokular içinde yaşamak zorunda bırakılıyor” dedi.

 

KAÇ FABRİKA ATIK SALIYOR?

Enez Kaplan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde Çorlu Deresi ve Ergene Nehri kıyılarında kaç tane fabrika gibi sanayi oluşumu olduğunu, bu fabrikalardan kaçının Çorlu Deresi’ne ve Ergene Nehri’ne atık saldığını, atık salan fabrikaların kaçında arıtma tesisi bulunduğunu sordu.

 

BAKAN MURAT KURUM’A SORDU

Çorlu Deresi ve Ergene Nehri’nden, yakınlarında bulunan tarım arazilerine sulama yapılıp yapılmadığını da soran Kaplan “Çorlu Deresi ve Ergene Nehri’nin ıslahı için bugüne kadar ne tür çalışmalar yapıldı? Kimyasal atıklarını saldıkları tespit edilen işletmelere cezai işlem uygulandı mı? Uygulandıysa ne tür cezalar uygulandı? Dere ve nehirlerin kirlenmesi nedeniyle çevre halkının sağlık sorunlarında olumsuzluklar yaşamakta olduğunu düşünüyor musunuz? Bölge halkını tehdit eden hastalıklar (özellikle kanser vakası) önceki yıllara oranla son yıllarda yüzde kaçlık artış gösterdi?” sorularını da gündeme getirdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU