"Bu terminal bir yıkım projesidir"

Saroz Körfezi yakınına BOTAŞ tarafından yapılmak istenen yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi  ile ilgili Keşan'a bağlı Sazlıdere Köyü Sahili'nde ÇED toplantısı düzenl

GÜNDEM 2.10.2018 17:07:00 0
"Bu terminal bir yıkım projesidir"

Çok AmKeşan Belediyesi açlı Pazaryeri Kompleksi Konferans ve Tiyatro Salonu’nda düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısına Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ve firma yetkilileri katıldı.

 

“DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASARLAR VERECEK”

Projeye karşı çıkan kalabalık toplantı öncesinde itiraz dilekçeleri hazırladı. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, salonda toplananlara öncelikle yapılacak projeyle ilgili sunum yapılacağını ve ardından görüş ile taleplerin alınacağını söyledi. Buna sloganlarla karşılık veren kalabalık adına konuşan avukat Bülent Kaçar, projenin bilimsel ve hukuksal olmadığını savunarak, “Saros Körfezi'nin bütün ekolojik dengesini bozacak, dönüşü olmayan hasarlar verecek” dedi.

 

“ORMANLARIMIZI YIKIMA UĞRATACAK”

Bu projenin BOTAŞ tarafından yapılmak istenen bir entegre liman projesi olduğunu belirten Kaçar “İskele adı altında yapılacak iskele, ormanlarımızı yıkıma uğratacak, yıkım projesidir. Proje ne hukuka, ne de bilime uymuyor” dedi.

Kalabalık itiraz dilekçelerini imza karşılığında Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül ve firma yetkililerinin bulunduğu heyete vermek isterken, Bülbül’ün, tek bir tutanakla dilekçeleri alabileceğini söylemesi üzerine iki taraf arasında uzun süre imza gerginliği yaşandı. Bu sırada firma yetkililerinin yapmak istediği sunum, kalabalık tarafından ıslık ve sloganlarla kesildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülbül, uzun süren tartışmaların ardından itiraz dilekçelerini almadan salondan ayrıldı.

 

“KABUL EDİLEMEZ”

ÇED toplantısını protesto eden Keşan Kent Konseyi üyeleri gemi iskelesinin Saros'u bitirecek bir proje olarak gördüklerini belirterek, gerçekleşmesini istemediklerini ifade etti.  Edirne Barosu avukatlarından Gökhan Karakoç, Saros'un Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edildiğini belirterek “Aynı zamanda ekolojik turizmi geliştirme bölgesi. Aynı zamanda doğalgaz boru hattının geçmesi planlanan projeden bahsediyoruz. Bunların ikisinin yan yana gelmesi, akla mantığa sığmaz, kabul edilemez. Trakya'da yaşayan insanlar olarak şiddetle karşıyız” dedi.

 

HALK BUNU İSTEMİYOR

Keşan Doğa, Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Hakan Eşme de projeye şiddetle karşı çıktılarını belirtti. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, ÇED toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Bizim niyetimiz halis halkımızı bilgilendirmek. Biz halkımızı dinlemeye geldik. Bütün dertlerini dinlemeye geldik. Bu toplantıyı engellemeye çalışanlar oldu. Ama biz toplantının nihai olmasını talep ettik. Bakanlığımızı bilgilendireceğiz, kararı onlar verecek” dedi. ÇED toplantısını protesto eylemine, çevrecilerin yanı sıra CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, eski milletvekili Kemal Değirmendereli de destek verdi.

 

Haber / Özge MERİÇ