Cerit: Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler 22,2 milyona ulaşacak

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, Dünya Kalp Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Kalp ve Damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğunu dile getiren C

GÜNDEM 29.09.2018 17:05:00 0
Cerit: Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler 22,2 milyona ulaşacak

Çiğdem Cerit, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2'si yani 17,5 milyonu kalp ve damar hastalıkları nedeniyle olduğunu belirtti.

 

5 KİŞİDEN 2'Sİ KALP HASTALIĞINDAN ÖLÜYOR

Türkiye'de 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünü belirten Cerit, "Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir.Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği,  kan lipitlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür.Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir" dedi.

 

SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİNE UYUN

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, 40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınmasını önerdi. Cerit, "Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için; Sağlıklı beslenin, düzenli fiziksel aktivite yapın, tütün ve tütün ürünleri kullanmayın, alkol kullanmayın,kardiyovaskülerriskinizi , kilolu veya obez olup olmadığınızı, kan basıncınızı,kanşekerinizi, kan lipitlerinizi öğrenenin, hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ