Bitki besleme konusunda eğitim verildi

Tekirdağ İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

GÜNDEM 21.09.2018 13:01:00 0
Bitki besleme konusunda eğitim verildi

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk'ün bilgi verdiği toplantıya Tekirdağ İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Zekeriya Sarıkoca, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekgöz, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri ve teknik personeller katıldı.

 

YÜZDE 85'İ ÇİNKO YÖNÜNDEN EKSİK

 

Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı' konulu bilgilendirme toplantısında Korkmaz Bellitürk tarımsal üretimi etkileyen en önemli unsurun gübre olduğunu, bu nedenle gübresiz üretimin mümkün olmadığını belirtti. Gübrelemede ilk olarak NPK, ikinci olarak Ca, Mg ve S üçüncü olarakta B,Zn,Fe, Cu,Mn'ın etkiye sahip olduğunu söyledi. Topraklarının yüzde 85'inin çinko yününden eksik olduğunu bunun neticesinde yeterli verim alınamayacağını ifade etti. Dünya da kabul gören bir unsurda ürün fiyatının gübreye verilen paranın 7 katı olduğunu vurguladı. Gübrelerin en az 6-7 C0 aralığında çalıştığını, bu anlamda ürenin soğuk havada çalışmadığını, kar-buz üzerine atılan ürenin boşa gittiğini belirtti. Organik maddenin yüzde 1 olduğu seviyede Potasyumun yüzde 70'i Azotun yüzde 50'si Fosforunda yüzde 15'inin alınabileceğini kaydetti.

 

ORGANİK MADDENİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR

 

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk, "Yöremizde Buğdayda 650 Kg verim için, saf olarak 20 Kg/da,  N, P2O5''in 7 Kg/da ihtiyaç var. Ayçiçek üretiminde 350 Kg/da Ürün için sap olarak 13Kg/da N, 5-6 Kg/da P2O5 ve 4-5 Kg/da K2O'ya ihtiyaç duyuluyor. Ancak sağlıklı gübrelemenin mutlak toprak analizi ile mümkün" dedi. Yeşil gübrelemenin çok önemli olduğunu, verim için mutlak organik maddenin arttırılması gerektiğini, organik madde ne kadar yüksekse verilen kimyasal gübreden faydalanma oranının artacağını belirten Bellitürk, üretimde Taban gübrelemesinden ve yüzey nitrat gübrelemesinden vazgeçilemeyeceğini belirtti.

 

Haber / Özge MERİÇ