Bir Osmanlı Kenti Edirne

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Edirne Valiliği'nin iş birliğiyle "Kültür Mirası Atölyesi"nde, "Bir Osmanlı Kenti Edirne'nin Suları ve Su Yapıları" başlıklı a

GÜNDEM 19.09.2018 18:46:00 0
Bir Osmanlı Kenti Edirne

28 farklı üniversiteden yapılan yaklaşık 150 başvuru arasından seçilerek Türkiye’nin dört bir yanından gelen 40 öğrencinin katılımıyla düzenlenen atölyenin açılışına, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümin Şahin, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yusuf Şamiloğlu, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren ile atölye yürütücüsü öğretim elemanları ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen öğrenciler katıldı.

TURİZME KATKI SAĞLAYACAK

Açılışta konuşan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümin Şahin, "Valimizin katkıları, Rektörümüzün iştiyakı ve Fakültemizin öğretim elemanlarının desteğiyle ortaya çıkan güzel ve anlamlı bir çalışma. Edirne, açık hava amfisi ile mimarlarını yetiştiriyor. Üniversitemize, atölye için kente gelen öğrencilerimize ve ortaya çıkacak ürünlerle Edirnemizin turizmine katkı sağlamasını diliyorum. Başarılı ve faydalı bir çalışma olması temennisiyle" dedi.

GÜZEL VE ANLAMLI BİR ÇALIŞMA

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Osmanlı’yı ve medeniyetimizin izlerini en iyi anlatan şehirlerden biri Edirne. Mimarlar için biçilmiş bir kaftan ve önemli bir eğitim cenneti. Selimiye’nin gölgesinde, kentin en güzel noktasında kurulu Mimarlık Fakültemiz var. Sahip olduğumuz bu güzel fakültede, ülkemizin farklı üniversitelerinden öğrencileri ağırlamak ve onlara eğitim olanağı sağlamaktan gururluyuz. Öğretim elemanlarımızın katkı ve çabalarıyla oluşan, geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz çalışmanın devamı niteliğinde güzel ve anlamlı bir çalışma olacak. Geleneksel hale getirdiğimiz çalışmanın, uluslararası katılımcıların da dahil olacağı bir projeye dönüşmesini diliyoruz. Mimar Sinan’ın eserlerini Edirne dahil, dünyanın pek çok kentinde, üç kıtada görmek mümkün. Vücuda getirilen her kültür, tarih ve sanat yapıtı, ait olduğu medeniyetin damgasını taşıyor. Edirne, Osmanlı kültür ve medeniyetinin birçok yönüyle yaşandığı bir kent. Hedefimiz, yükselen çağda, yeni medeniyetimizde eskinin usullerini kullanarak, gelenekseli yansıtarak kendi özgün eserlerimizi meydana getirmek ve kendi damgamızı geleceğe taşımak olmalı. Bunu yaparken, geçmiş mirasımıza sahip çıkmayı ve yakından tanımayı önemli buluyoruz" dedi.

YENİ BULUTLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne’nin her geçen gün yeni buluntulara ev sahipliği yapan, önemli kültür mirasına sahip kentlerden biri olduğunu belirterek, "Biz, kuşkusuz Osmanlı’dan ve ondan önceki medeniyetlerden kalan varlıkları koruyacak, yaşatılmasına katkı sunacak ve geleceğe ulaştıracağız. Ancak önemli bir nokta daha var ki, geçmişe sahip çıkıp onu geleceğe ulaştırırken, içinde bulunduğumuz dönem için de ürünler ortaya koymalı ve bu döneme de bir takım izler bırakabilmeliyiz. Yalnızca geçmişe sığınarak, geçmişin mirasına sahip çıkarak geleceğe devam etmeyi tercih edersek, bizlerden 200-300 yıl sonra gelecek nesiller, ‘2000’li yıllarda bu coğrafyada kimse yaşamadı mı?’ veya ‘Bir şey üretmedi mi?’ diye sorduğunda, verilecek bir cevabınız olmaz. Kuşkusuz, sahip olduğumuz tarih ve kültür varlıklarını bugünün mimari anlayışıyla yoğurmalı ve yeni değerler üretmeliyiz. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen bu çalışma, bana bu konuda önemli fikirler verdi. Tarih, kültür mirasına önemli katkılar sunacak, ufuk açıcı nitelikte bir çalışma olduğunu görüyorum. Emeği geçen ve katkı sunanları kutluyorum" dedi. Yarın sona erecek olan program kapsamında öğrencilere yönelik teorik sunum ve teknik gezilerin yanı sıra Edirne, Edirne’de yer alan su yapıları, kıyı düzenleme örnekleri ve önerileri gibi konularda seminerler verilerek atölye çalışmalarının düzenleneceği kaydedildi.

 

Haber / Gökhan YILMAZ