Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde sona yaklaşıldı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Türkiye ve Balkanlar'ın en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü'nde hazırlıklarda sona gelindi. Kampüsümüzü 29 Ekim Cumhuriyet

GÜNDEM 18.09.2018 14:09:00 0
Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü

İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü’nü Edirne’ye kazandırmak için çalışmaları başlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Şükrüpaşa Mahallesi’nde kurulacak olan İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü’nde; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ve Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü– Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Müge Artar’ın da katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

“MÜZECİLİK GELİŞİYOR”

Toplantıda konuşan Gürkan, “Edirne’de müzecilik günden güne gelişerek, yaygınlaşıyor. Şuanda 10 müzemiz var Edirne’de. 2016 yılında 10 müzede 580 bin ziyaretçimiz olmuş. 2017 yılında bu sayı 800 bine ulaştı. Bu ülkede nüfusa orantıladığımızda en büyük rakamlardan birisidir. Birçok konuda örnek gösterilen; örnek aldığımız Eskişehir’de ziyaretçi sayısı 300 bin civarındadır. Buna hepinizin dikkatini çekmek isterim. Açılışı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“HALKIN DA SAHİP ÇIKMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan da, “Yeni yetişen neslin okulun dışında nasıl eğitim ortamlarına ihtiyaçları var? Okul eğitimini destekleyen ve onların yaşamında 21 YY. becerilerini destekleyen ne tür yaklaşımlar ve eğitimler alması gerekir? Bunla ilgili kafa yoruyoruz. Taşıma suyla değirmen dönmez. Buradaki çalışmalara başta üniversitenin, halkın sahip çıkmasıyla belki de Avrupa’nın örnek gösterilen eğitim kampüsü, çocuk müzesi haline gelebilir burası. Edirne’nin, halkın, belediyenin, üniversitenin sahip çıkacağını düşünüyorum” dedi. Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü– Müze Eğitimi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Müge Artar da “Yeni nesil farklı ihtiyaçlar barındırıyorlar. Teknolojiye de çok ihtiyaçları var ama gerçek dünyaya da ilgilerini çekmemiz gerekiyor. Artık okul yetmiyor, tek bir öğretmen asla yetmiyor. O yüzden okul dışı öğrenme ortamlarının eğitimi desteklemesi çok önemli” dedi.

4 EVRENSEL DEĞER ANLATILACAK

Yetkililer “Türkiye’nin ve Balkanların en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü 12 bin metrekarelik bir alana kurulacak.  Müze kısmında 4 kalıcı sergi alanı bulunacak. Temalar üzerinden çocuklara 4 evrensel değer anlatılacak.  Bu alanlar ve değerler; Vahşi Yaşam ve Yardımseverlik Sergisi, Saygı ve Çevre Sergisi, Trafik ve Hoşgörü Sergisi, Sevgi ve Veteriner Kliniği Sergisi olacak. Kampüs içerisinde ise; Dış Mekan Palentoloji Sergisi, Dış Mekan Entomoloji Sergisi, Dış Mekan Bilim Sergisi, Dış Mekan İnşaat Sergisi yer alacak. Burada yer alan bilgiler uzman kadrolarla ziyaretçilere deneyim ettirerek aktarılacak. Proje de yer alacak tüm butaforlar yurtdışında butafor sanatçıları tarafından dünya standartlarına uygun olarak elde imal ediliyor. Ayrıca, Üniversite Bilim Kurulu tarafından çocuklara ve öğretmenlere dağıtılmak üzere akademik yayınlar hazırlanıyor. Bunlarla birlikte; tesis içinde kafe, hediyelik eşya dükkanı, fotoğrafçı, fosil kazı havuzu ve biyolojik gölet de yer alacak. Tesis hafta içi okullara, hafta sonu da ailelere hizmet verecek” dedi.

Haber / Menşure KARDEŞ