Ertuğrul Fırkateyni'yi anma töreni

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya açıklarında batışının 128. Yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

GÜNDEM 17.09.2018 15:16:00 0
Ertuğrul Fırkateyni

Ertuğrul Fırkateyni faciasını anma töreni öncesi İstanbul Japonya Başkonsolosu Ehara ve eşi, Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral, Berkay Çakır, Hulusi Özocak ve Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın eşi Belgin Eşkinat tarafından Süleymanpaşa Belediyesi Tarihi Hizmet Binası’nda ağırlandı. Ehara, ziyarette geleneksel Japon uçurtması, Türk-Japon akademisyenlerin hazırladığı Ertuğrul isimli kitap ve İstanbul Denizcilik Müzesi tarafından yayınlanan ve Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili bir makaleyi de içeren bir dergi hediye etti. Belediye Başkan Yardımcısı Çakır ve Belgin Eşkinat da Ehara ve eşine Süleymanpaşa Belediyesi Yayınları tarafından bastırılan Süleymanpaşa tarihi ile ilgili kitaplar, eski Tekirdağ fotoğraflarından oluşan kartpostal seti, Nazım Hikmet’in hapishane arkadaşı ve kendisinin hayattaki üç yoldaşından biri olan Ressam İbrahim Balaban’ın Süleymanpaşa’da geçtiğimiz günlerde açılan müzesine ait tanıtım kitabı, Ertuğrul Fırkateyni faciasının ardından Türkiye’ye gelen Japon heyetine ait orijinal bir fotoğraf ve bu fotoğrafın büyütülmüş, çerçeveli halinden oluşan hediyeler takdim ettiler. Ziyaretin ardından Ertuğrul Fırkateyni Kaptanı Tekirdağlı Yarbay Ali Bey Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Güral, Çakır ve Özocak ile Başkan Eşkinat’ın eşi Belgin Eşkinat, İstanbul Japonya Başkonsolosu Ehara ve eşi, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Törene Bisanthe 1. Uluslararası Kadın Ressamlar Çalıştayı için Süleymanpaşa’da bulunan 9 ayrı ülkeden 10 kadın ressam da ilgi gösterdi.

 

ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

 

16 Eylül 1890 tarihinde Japonya’ya gerçekleştirdiği ziyaretten dönen Ertuğrul Fırkayteyni’nin fırtınada batışının 128’inci yılı dolayısıyla düzenlenen anma töreni, saygı duruşu ve Türk ve Japon milli marşlarının okunması ile başladı. Anıta çelenk sunulmasının ardından protokol konuşmaları yapıldı. İlk olarak Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Berkay Çakır konuşma yaptı. Çakır’ın ardından, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya yolculuğunun arka planı ve tarihsel önemine değinerek, bir faciadan iki ülke ve halkın samimi dostluğunun doğduğunu ifade etti. Son olarak kürsüye gelen Başkonsolos Ehara, törene ikinci kez katıldığını, Süleymanpaşa’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek Türk-Japon dostluğunun geliştirilmesine katkıda bulunan Süleymanpaşa Belediyesine teşekkür ederek, bu etkinliklerin devam etmesi dileğini paylaştı. Ertuğrul Fırkateyni anma töreni, konuşmaların ardından Tekirdağlı Kaptan Yarbay Ali Bey Anıtı önünde fotoğraf çekimi ile son buldu. Tören sonrası Başkonsolos Ehara ve eşi ile Bisanthe 1. Uluslararası Kadın Ressamlar Çalıştayı’nda yer alan sanatçılar, Ressam İbrahim Balaban ve Rakoczi Müzesi’ni ziyaret etti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ