"Okul çağı dönemi gelişimin hızlı olduğu bir dönem"

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından okul çağı çocuklarının beslenmesi ile ilgili bilgi verildi. Okul çağı döneminin fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı oldu?

GÜNDEM 15.09.2018 15:35:00 0
"Okul çağı dönemi gelişimin hızlı olduğu bir dönem"

Besinlerin bileşimini oluşturan ve insan organizması için gerekli 50'nin üzerinde besin öğesi bulunduğu belirten yetkililer bunların, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve su olduğunu kaydederek bu öğelerden herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin etkilendiğini, sağlığın bozulduğunu açıkladı.

HER GÜN 1 SAAT FİZİKSEL AKTİVİTE

Aşırı enerji alımı ve fiziksel aktivite azlığının obeziteye yol açtığını belirten Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "Aşırı enerji (kalori) alımının azaltılması için şeker, yağ ve tuz içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Fiziksel aktivite çocuklarda her gün 1 saat olmalıdır ve çocukların televizyon, bilgisayar, tablet vb. için harcadıkları zaman sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı beslenme besin çeşitliliğine dayalıdır ve günlük gereksinim duyulan enerji ve besin öğelerinin besinlerle vücuda alınması gerekmektedir. Besinler içerdikleri besin öğelerine göre beş grupta toplanmaktadır. Bunlar süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, ekmek ve tahıllar, sebzeler, meyveler" ifadelerini kullandı.

EN SIK ATLANAN ÖĞÜN KAHVALTI

Çocuklarda ve gençlerde en yaygın görülen olumsuz beslenme alışkanlıklarından birinin öğün atlamak olduğunu dile getiren yetkililer,  "Türkiye'de ve dünyada yapılan beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde çocukların en sık atladıkları öğün, günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltıdır. Uykuda geçen uzun açlık sürecinden sonra çocukların güne besleyici bir kahvaltı ile başlaması sağlığı ve başarıyı destekleyecektir" dedi.

TAKİBİ YAPILABİLİR

Çocukların günlerinin önemli bir bölümünü okulda geçirdiğini belirten yetkililer okulda beslenmelerin önemli olduğunu vurgulayarak, "İki ana öğün arasında açlık hisseden çocuk; besleyici değeri düşük, sağlıksız yiyecek ve içeceklerle karın doyurduğu gibi besinlerle geçen hastalık riski artmakta, beslenmenin maliyeti artmakta ve süreç dengesiz beslenme ile sonuçlanmaktadır. Beslenme çantası ile çocukların kahvaltı ve öğle yemeği arasında ya da öğle ve akşam yemeği arasında aç kalmalarının önüne geçilebileceği gibi sağlıklı besin tüketiminin sağlanarak, öğretmenler ve okul idaresince takibi yapılabilir" ifadelerine yer verdi.

'OKULLARDA YİYECEK VE İÇECEK STANDARTLARI'

Okulda sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "Beslenme çantası, beslenme örtüsü, peçete ve su her gün getirilmelidir. Öğrencilerin getirdikleri besinleri tüketme durumu iyi takip edilmelidir. Getirilen sebze ve meyveler çok iyi bir şekilde yıkanmış olmalıdır. Beslenme çantasında yer alacak besinler önerilirken Millî Eğitim Bakanlığı'nın yürürlükteki, kantinlerde bulundurulacak besinlerle ilgili genelgesi göz önünde bulundurulmalıdır. İlgili genelge ile okullarda satışı uygun görülmeyen besinler beslenme çantasında önerilmemelidir. Beslenme çantası her gün çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Beslenme çantası içeriği hazırlanırken velilerin ekonomik durumlarının göz önünde bulundurulması yerinde olacaktır. Beslenme çantası içeriği İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi/Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde görev yapan diyetisyen ile hazırlanabilir" ifadelerine yer verdi. Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının bir parçası olarak okul sağlığı çalışmaları kapsamında Okul Sağlığı Bilim Kurulu'nun önerileri ile okulların sağlıklı seçenekler sunmalarına ve öğrencilerin sağlıklı yiyecek içecek seçimi yapmalarına yardımcı olmak için “Okullarda Yiyecek ve İçecek Standartları” hazırlandığı kaydedildi.

Haber / Yakup KARATEPE