Ceylan: Tekirdağ'da üretim amaçlı projelerimiz devam edecek

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu (KÜSİ) ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) işbirliğinde  "Savunma Sanayi, Milgem, Uçak Gemisi ve Diğer Ticari Gemi İnşasÄ?

GÜNDEM 14.09.2018 12:32:00 0
Ceylan: Tekirdağ

Açılış konuşmasını yapan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, savunma sanayinin ülke için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Savunma sanayi konusunda bölgemiz potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla buradayız.  2002 yılında 1 milyar dolar olan savunma sanayi ciromuz 2017’de 7 milyar dolara kadar çıkmıştır. Yerli ve milli helikopter, güdümlü füze, harp gemileri derken birçok projemiz hayata geçmiştir. Bu projeler, milletimizin gurur ve motivasyon kaynağıdır. Yüz yıldan fazladır piyade tüfeğini bile ithal eden bir ülke için bu gelinen nokta şüphesiz gurur vericidir. 1985 yılında tsk’nın ihtiyaçlarının yerli imkânlarla karşılanma oranı yüzde 18 iken günümüzde ise bu oran yüzde 70 civarına yaklaşmıştır. Üstelik bu yüzde 70’in içerisinde artık sadece postal, kamuflaj, tüfek mermisi değil; helikopter, savaş gemisi, tank, kısa menzilli balistik füze, İHA-SİHA gibi yüksek teknoloji ile çalışan silahlar da mevcuttur. Bu muhteşem bir gurur kaynağıdır" dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILMALI

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Türkiye'nin jeopolitik konumu, konjektürel durumu nedeniyle çok güçlü  olduğunu ve özellikle dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini belirterek, "KOBİ'lerimiz savunma sanayisinde yenileşme hedefine ulaşmada önemli katkı sağlayacaktır. Özellikle son yıllarda ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak projelerin hayata geçmesi bizi gururlandırmaktadır. En önemli nokta ise savunma sanayimizde yerlilik oranının yüzde 65'lerin üzerine çıkmış olması bizleri oldukça mutlu etmektedir. Türkiye’nin 1996 yılından bu yana yürüttüğü yerli savaş gemisi üretimi projesi olan Milgem projesi de savunma sanayi ticareti anlamında olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracat gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verdi.

FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

Gemi ticaretinin önemine dikkat çeken Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, "Deniz yolu taşımacılığı karayolu taşımacılığına göre 6-7 kat demir yoluna göre ise 3,5 kat daha ucuzdur. Dünya ticaretin yüzde 75'i deniz yoluyla yapıldığı için gemi inşası, gemi üretimi ve ticareti önem kazanmaktadır. Gemiyle ihracat tutarı dünya da 170 milyar dolar civarındadır.  Gemi taşımacılığı dünyada 400 miyar dolardır.  Bakım ve onarımı da işin içine alırsak 650 milyon dolarlık bir pazardan söz ediyoruz.  Gemi inşaat sektörü istihdam açısından çok farklı bir sektördür. Demir çelik, boya, kimya, elektrik elektronik bütün sektörlerle ilgilidir. Teknolojik açıdan düşük , orta ve yüksek teknolojili ürünler kullanılmaktadır.  Tekirdağ'ımızdaki tüm firmalara hitap etmektedir. Bu fırsatı çok iyi kullanmalıyız" ifadelerini kullandı.

ÜRETİM AMAÇLI PTOJELERİMİZ DEVAM EDECEK

Tekirdağ'da üretim amaçlı projelerin devam edeceğini belirten Vali Ceylan, ''Bizler, Tekirdağ'daki sanayi potansiyelini artırmak, üretim ile gelişimini sağlamak ve aynı zamanda da teknoloji ile Ar-Ge üzerine yapacağımız çalışmalarla katma değeri yüksek teknolojik ürünlerle ülke ekonomimize ve geleceğimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Temmuz ayı içerisinde yapmış olduğumuz toplantıda, 'bizim Tekirdağ'ın önemli bir potansiyeli olan gemi inşaatı sektörünün tedarikçisi olarak neler yapabiliriz, savunma sanayine yönelik neler yapabiliriz ‘in arayışıyla ÇTSO'nun da katkılarıyla bazı tersanelere ziyarette bulunduk. Karşılıklı olarak fikir alışverişinde bulunduk. Bugün de bununla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz'' dedi. Ceylan, yapılan bu olumlu projelere kendilerinin de devlet eli olarak gerek bürokratik gerekse diğer aşamalarda yardımcı olduklarını üretimin ve teknolojinin gelişmesi ile bölgeye katma değer sağlanacak bütün aşamalarda ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

BİLGİLENDİRME SUNUMU YAPILDI

Konuşmaların ardından Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Mehtap Karahallı Özdemir tarafından gemi inşa sektörü hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumun ardından SANMAR Denizcilik Makine ve Ticaret A.Ş. Kalite Yönetim Teknikeri Cihan Gündoğdu, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Karahallı Özdemir,  Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, ASFAT Sözleşmeler Tedarik Direktörü Mustafa Kozan, Türk Loydu Caner Coşkun ve Emrah Söğütçü’nün moderatörlüğünde katılımcıların soruları cevaplanarak toplantı sona erdi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU