Osmanlı sağlık gelenekleri buluşması

Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, "Osmanlı Sağlık Gelenekleri" toplantısına ev sahipliği yaptı. 

GÜNDEM 12.09.2018 15:02:00 0
Osmanlı sağlık gelenekleri buluşması

Edirne’de en çok ziyaret edilen mekanların başında gelen Sağlık Müzesi’nde Trakya Üniversitesi’yle birlikte Edirne Valiliği, Medipol Üniversitesi ve Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun iş birliğiyle düzenlenen toplantıya, Edirne Valisi Günay Özdemir, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Hakan Akıncı ve Ahmet Sezgin ile akademisyenler katıldı.

OSMANLI TIBBINI ULUSLARARASI NİTELİKLERE TAŞIDILAR

Toplantıda konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir “Binlerce yıllık birikimle oluşturulmuş Osmanlı tıbbı, Hint tıbbını, Eski Yunan tıbbını ve İslam alimlerinin bilgilerini kapsar. Osmanlı hekimleri yetkinlik ve üretkenlikleriyle, Osmanlı tıbbını dönemine göre uluslararası niteliklere taşımıştır. Osmanlı'nın yaşam tarzı ve sağlık geleneklerinin doğru kişiler ve doğru yöntemlerle yeni kuşaklara aktarılması, akademik camianın en önemli görevlerinden biridir” dedi. 

“REHBERLİK EDECEK DURUMDAYIZ”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da “Osmanlı bu külliyede, Selimiye'de ve daha birçok örnekte görüleceği üzere muhteşem eserler bırakmış. Osmanlı’nın sağlık anlayışının, günümüze çok değerli yansımalarının olacağı tartışılmaz. Bu toplantının, bu gibi sorulara önemli yanıtlar vereceğine inanıyorum. Bugün hekimler ve hastalar arasına tahliller, filmler ve bilgisayar ekranları girmiş gibi görünüyor. Hasta ile aramızda bazı engeller olduğunu kabul etmek gerekiyor. Fakat tam aksine Osmanlı tıbbının ana unsuru insandı. Önleyici tıp anlayışıyla hastalıkların engellenmesi için çabalanırdı” dedi. Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın da toplantıda yaptığı konuşmada “İnsanı tamamen merkeze alan bir geleneğin mensuplarıyız. Aslında böyle bir ruhu bile günümüze taşımış olmak bugünün birçok modern anlayışına rehberlik edecek bir durumdur” ifadelerini kullandı. Edirne Valisi Günay Özdemir ise “Osmanlı medeniyeti tarihi süreç içerisinde bütün dünya medeniyetlerinden değerler kazanmış ve bu değerleri bütün insanlığın ortak bir değeri haline getirmiştir. Osmanlı; temelini İslam medeniyetinden alarak Mısır, Hint, Akdeniz medeniyetlerinin de etkisiyle bir medeniyet haline gelmiştir. Osmanlı’yı tanımladığımız zaman farklı inanç ve düşüncedeki insanların kendi inanç ve düşüncelerini yaşadığı ve aynı zamanda ortak yaşama biçiminin oluşturulduğunu görüyoruz” dedi. 

“TARİHSEL MEKANLARA YOLCULUK”

Açılış konuşmalarının ardından sunumlar yapıldı. Osmanlı Sağlık Gelenekleri Toplantısı gün boyu devam eden oturumların ardından “Tarihsel Mekanlara Yolculuk” gezisiyle son buldu.

Haber / Menşure KARDEŞ