Karanfilleri gözyaşlarıyla raylara bıraktılar

8 Temmuz günü Edirne Uzunköprü'den kalkan ve İstanbul Halkalı'ya giden yolcu treninin Çorlu Sarılar Mevkii'nde raydan çıkması sonucu meydana gelen tren faciasında hayatını kaybeden 25 kişi karanf

GÜNDEM 10.09.2018 19:55:00 0
Karanfilleri gözyaşlarıyla raylara bıraktılar

25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin de yaralandığı tren faciasının ardından kazada yakınlarını kaybedenler ve bazı yaralılar ile aileleri, Sarılar Köyü’nde toplandı. Sarılar köyünde toplanan tren kazasının meydana geldiği noktaya, yağmur yüzünden ve karadan araç yolu olmadığı için gidemeyen yaklaşık 300 kişi köyde basın açıklaması yaptı.

 

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

 

Kazada kardeşi ve 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin'i kaybeden Zeliha Bilgin, grup adına basın açıklamasını okudu. Elinde kızının trende çektirdiği son fotoğrafını taşıyan Bilgin, “Bugün benim doğum günüm. Ben bugün kızıma sarılamayacağım. Kardeşlerime sarılamayacağım. Onlar kim bilir bana nasıl bir sürpriz yapacaklardı? 8 Temmuz günü yaşanan olay çok acı ve ihmal doluydu. Burada 25 kişi hayatını kaybederken, 340 kişi de yaralandı. Bizler, ölenlerin yakınları olarak yaşanan olayın takipçisi olmaya devam ediyoruz” dedi.

UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ

 

Olayın sorumluların bulunmasını ve cezalandırılmasını istediklerini söyleyen Bilgin “Ölenleri asla unutmadık, asla da unutmayacağız. Bugün benim doğum günüm. Kızım ve kardeşim bu kazada ölmeseydi şuan bana doğum günü sürprizi hazırlıyor olacaktılar. Yaşadığımız durum çok acı ve telafisi yok” dedi.

 

BURASI UNUTULMUŞ

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da “Kazanın sebebinin ihmaller olduğunu Cumhuriyet Halk Partisi Raporu ile Sayın Genel Başkanımız Sarılar'da meydanda açıklamıştı. Bir dizi ihmaller arka arkaya gelmiş. Yol kontrol çavuşlarının olmaması, hafta sonu olması nedeniyle Pazar gününün tatil olması. 5 kilometrede bir olması gerekirken 10 kilometrede bir tane ile işi geçiştirmişiz. Yol bakımı ve menfezlerin bakımı ile ilgili ihaleye çıkılmış ama 22 Haziran itibari ile ödenek olmadığı gerekçesi ile ihale iptal edilmiş. 184. kilometreden itibaren aradaki yer bakım ve onarıma girmemiş. Yani sanki burası unutulmuş. Geldiğimiz noktada ihmaller zinciri ile beraber en son olmayacak malzemelerle dolgu yapılmış ve ondan önce de Meteoroloji yoğun bir yağış olacağını Devlet Demir Yolları’na bildirmiş. İhmaller zinciri arka arkaya gelmiş. Kaza geliyorum demiş ve kaza gelmiş” dedi.

 

BU KADAR KOLAY MI?

 

Konuyla ilgili verdikleri araştırma önergelerinin meclisin raflarında beklediğini kaydeden Aygun, “Tekrar araştırma önergeleri vereceğiz. Bakalım 1 Ekim’den sonra bölge Milletvekilimiz Sayın  Mustafa Şentop acaba buradaki sessiz çığlığın sesine kulak verecek mi, merak ediyorum” dedi. Tren faciasında yakınlarını kaybeden aileler ve yararlananlarla yakın temasta olduklarını kaydeden Aygun, “Suudi Kral öldüğünde bu ülkede 3 gün yas  vardı.  Ama burada 25 tane pırıl pırıl canımızı yitirdik. Herhangi bir yas dahi ilan edilmedi. Aranmadılar sorulmadılar. Devlet Demir Yolları bahsettikleri gibi bir tane yazı göndermiş. 'Gelin size para ödeyelim' Bu kadar kolay mı bazı şeyler? Öncelikle sorumlu kimse, bu kazaya sebebiyet veren kimse onu bulup araştırıp ortaya çıkarman lazım. Bu insanların ancak ol zaman feryatları diner” dedi.

KARANFİLLER BIRAKTILAR

 

Konuşmaların ardından köy yakınından geçen rayların bulunduğu bölgeye gidilirken, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları gözyaşları içinde rayların üzerine kırmızı karanfiller bıraktı. Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden kalkan ve İstanbul Halkalı'ya giden yolcu trenine de karanfiller atıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ – Özge MERİÇ