"Hukuk ve adaletin olmadığı yerde, zulüm ve kaos vardır"

2018-2019 adli yılı dün düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, 2018-2019 adli yılının hayırlı olmasını temenni ederek â€

GÜNDEM 3.09.2018 20:15:00 0

Çerkezköy Adliyesi’nde 2018-2019 Adli Yıl açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törene Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, Tekirdağ Barosu Çerkezköy Temsilcisi Tuncay Akyıl, Çerkezköy Adliyesi Hakim ve Savcıları, baro temsilcileri, avukatlar ve adliye personelleri katıldı. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan açılış töreni, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci ve Tekirdağ Barosu Çerkezköy Temsilcisi Tuncay Akyıl'ın konuşmaları ile devam etti.

 

“BÜYÜK BİR ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORUZ”

 

Açılışa katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, “Devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü geçtiğimiz adli yıllarda ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımız, alçak terör saldırıları sonucunda hayatını kaybeden yargı şehitlerimizi, canları pahasına vatanımızı koruyan güvenlik güçlerimizi, vatandaşlarımızı ve 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsünde yaşamını yitiren demokrasi şehirlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Türk Milleti adına bağımsız yargı görevini yerine getiren biz yargı mensupları, Anayasa'nın vermiş olduğu görevin ifası amacıyla yargı görevinin, halkın bizlere verdiği kutsal bir emanet olduğu bilinciyle işimizi büyük bir özveri ile yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda bu özverili çalışmayı her adli yıl olduğu gibi bu adli yılda da göstereceğimizden kimsenin şüphesinin olmamasını istiyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki adaletin sağlanması yalnızca Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının görevi olmamakla beraber bu konuda yargının üç temel ayağından biri olan savunma temsilcileri kıymetli avukatlarımıza ve toplum vicdanına da önemli görevler düşmektedir. Bu hususta herkesin üzerine düşen görevi yapmakta geri durmayacağından şüphemiz yoktur” dedi. 

 

“KADROMUZ GÜÇLENDİ”

 

Örenci, “HSK tarafından yayınlanan 2018 yılı yaz kararnamesi ile adliyemizden Başsavcımız ve 6 Cumhuriyet Savcımız ile 5 hakimimiz başka adliyelere, şahsım ve 8 Cumhuriyet Savcımız ile 6 hakimimiz Çerkezköy Adliyesi'ne atandı. Görüldüğü üzere tayinen giden meslektaşlarımızdan sayıca daha çok meslektaşımız adliyemize atanmış, bu konuda kadromuz güçlenmiştir. Bu vesile ile tayinen gelen tüm meslektaşlarıma hayırlı olmasını ve başarılar diliyorum” dedi.

 

“YENİ ADLİ YILA HAZIRIZ          

   

Adliyede gerçekleşen bu taze kan değişiminin adaletin hizmetlerinin eşit hızlı ve en adil şekilde yerine getirilmesine katkısının büyük olacağını kaydeden Örenci “Bizler Hakimlerimiz, Cumhuriyet Savcılarımız ve Adliye Personelimiz olarak tüm enerjimiz, bilgi birikimimiz, Devletimize ve Milletimize hizmet bilincimiz ile yeni adli yıla hazırız. Bunu tüm vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz. Yeni adli yılımızın devletimize, milletimize, Hakim ve Cumhuriyet Savcısı ile avukat meslektaşlarımız ve adliye personelimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“GELDİĞİMİZ NOKTA ORTADA”

 

Tekirdağ Barosu Çerkezköy Temsilcisi Tuncay Akyıl da “Yeni adli yılına bu defa toplumsal huzur, güven ve düzenimizi tehdit eden büyük sorunlarla açıyoruz. Uzun yıllardır ülke gündemini hukuk adalet tartışmaları oluşturuyor. Tabiri caiz ise hukuk ile yaratıyor adalet ile kalkıyoruz ancak geldiğimiz nokta ortada. Bu sorunlar o kadar fazla sayı ve başlıkta ki burada kısaca özetleyebilmek mümkün değil. Ve tüm sorunların çözümü öncelikle samimi olarak çözümü istemek ve evrensel hukukun insanlık tarihi boyunca kazandığı değerleri bilmek ve kabullenmek ile mümkün” dedi.

 

“SORUNLAR BÜYÜK AMA ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL”

 

Hukuk, adalet ve yargı sisteminde büyük sorunlar olduğunu ancak bütün bunların çözümsüz olmadığını kaydeden Akyıl “Aslında çözüm o kadar zor ve uzakta değil. Ancak çözümün olmazsa olmaz koşulları var. Ve bu ön koşullar kabul edilmeden, özümsenmeden, içselleştirilmeden çözüm neredeyse imkansız. Çözümün ön koşulu evrensel hukuk değerleri ve kazanımlarının kayıtsız, şartsız, lakinsiz, fakatsız, amansız, kabulüdür. Çünkü hepimiz çok iyi biliriz ki 'ama'dan önce söylenen sözlerin aslında pek kıymeti yok. Hepimizin çok iyi bildiği evrensel hukuk ilke ve esasları Hukuk Devleti, Yargı Bağımsızlığı, Kuvvetler Ayrılığı, Tabi Mahkeme ve Hakim Teminatı, Kanun Önünde Eşitlik, Laiklik, Hak Arama Hürriyeti, Adil Yargılanma ve Savunma Hakkı, Hakim Tarafsızlığı, Hukuk güvenliği gibi hayati ve vazgeçilmez önemdeki ilke ve esaslardır” ifadelerine yer verdi.

 

“HUKUKUN VE ADALETİN OLMADIĞI YERDE ZULÜM VE KAOS VARDIR”

 

Bir toplumu ayakta tutan ve birlikte yaşamayı sağlayan en önemli unsurun hukuk ve adalet olduğunu dile getiren Akyıl, “Hukukun ve adaletin olmadığı yerde zulüm ve kaos vardır. Rejimi ne olursa olsun bütün devletlerde uyuşmazlıkları çözmek üzere kurulmuş mahkemeler vardır. Ancak sadece demokratik hukuk devletlerinde etkin ve yargının kurucu unsuru niteliğini taşıyan bağımsız savunmadan söz edilebilir. Etkin ve bağımsız savunmanın  olmadığı rejimlerde, hakimler ve savcılar idarenin memurlarından ibarettirler. Ancak bağımsız, tarafsız, adil, güvenilir ve hızlı bir şekilde tecelli eden adalet, toplumsal barış, huzur ve kardeşliği sağlayabilir. Yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden avukat ve avukatlık mesleği, hukuki sorunların ve anlaşmazlıkların adalete ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesi, hukuk kurallarının tam olarak uygulanması, bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunması ve hukuk devletinin işlerliğinin sağlanması bağlamında, yaşamsal bir önem ve değere sahiptir. Bu amaçla, dünyanın bütün gelişmiş demokratik ülkelerinde, savunmanın ve savunma mesleğinin önündeki engeller kaldırılmış, uluslar arası sözleşmelerle avukatların mesleklerini özgürce yerine getirmelerine olanak sağlanmıştır. Avukatın görev yapmasını güçlendirerek, avukatı adeta ayak bağı olarak görerek, avukatlık mesleğini itibarsızlaştırmaya görev alanlarını daraltmaya çalışarak adalet, toplumsal huzur ve barış sağlanamaz. Bu tür çabalar aksine tüm bu değerlerin giderek ortadan kalması sonucunu doğurur” dedi.

 

“AVUKATLARIN SESİ KESİLİRSE, YURTTAŞLARIN DA NEFESİ KESİLİR”

 

Büyük bir özveri ile görevlerini yapmaya çalışan avukatlar ile birlikte başta hakimlerve Cumhuriyet savcılarolmak üzere tüm yargı mensuplarına cumhuriyetin,demokratik hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğünün korunmasında,adaletin yansız ve etkin bir şekilde dağıtımında büyük görevler düştüğünü Akyıl “Biz aziz vatanın kahraman,vatansever,fedakar,asil,namuslu,vicdanlı avukatları,hakimleri, savcıları var.Bizler hep birlikte hukukun üstünlüğünü tesis etmek ve adliyelerimizi yeniden her yurttaşın güvenli limanı haline getirmek zorundayız.Bunu başaracağımıza olan inancımız tamdır. Bu vesile ile bağımsızlığımızı,Cumhuriyetimiz ve cumhuriyetin temsil ettiği çağdaş değerlerimizi borçlu olduğumuz Büyük Atatürk’ü, silah arkadaşlarını,Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran tüm devlet adamlarını ve şehitlerimizi keza yargı görevini ifa ettiği sırada ya da görevinden ötürü şehit edilmiş avukat, hakim, savcı ve kamu görevlisi tüm şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyorum” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ - Özge MERİÇ