Böbrek nakli ile hayata tutundu

Edirne'de 30 yıldır diyabet hastalığı bulunan ve böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıldır makineye bağlı yaşayan 33 yaşındaki Yasemin Ölez, trafik kazasında yaşamını yitiren bir gencin bağışla

GÜNDEM 29.08.2018 18:20:00 0
Böbrek nakli ile hayata tutundu

 

 

Edirne'de 30 yıldır diyabet hastalığı bulunan ve böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıldır makineye bağlı yaşayan 33 yaşındaki Yasemin Ölez, trafik kazasında yaşamını yitiren bir gencin bağışlanan böbreğiyle hayata tutundu. Sağlığına kavuşan Yasemin Ölez, "Hayalim gerçek oldu. Çok mutluyum" dedi.


Edirne'nin Meriç ilçesine bağlı Küplü  beldesinde 4 yaşından beri diyabet hastası olan, son 5 yıldır da  böbrek yetmezliği nedeniyle makineye bağlı olarak yaşayan Yasemin Ölez'e, Çorlu'da motosiklet kazasında hayatını kaybeden gencin ailesinin bağışladığı böbrek nakledildi. 33 yaşındaki Ölez, nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu.

 

"SENİ AMELİYETA ALACAĞIM DEDİĞİNDE İNANMADIM "


Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tamer Sağıroğlu tarafından yapılan ve başarılı geçen ameliyatın ardından böbrek nakli yapılan Yasemin Ölez, son dönemlerde umudunun kalmadığını belirtti. Ölez, "Gün geçtikçe insanın umudu soğuyor. Kaç bin kişi var bana böbrek çıkacak mı? Hep bunları düşündüm. Ama aniden bir telefon geldi, saba 06.30'da, 'Yasemin böbrek çıktı gelebilir misin?' dediler. O sırada benim şekerim zaten yeterince düşüktü, ter içindeydim. Bir yandan seviniyor bir yandan heyecan yapıyorum. Tamer hoca, 'Seni ameliyata alacağım kızım' dediğinde inanmadım. Daha sonra ameliyat oldum ve eski sağlığıma kavuştum. Bana böbrek bağışında bulunan aile tekrar hayat verdi. Onlara ne desem, nasıl teşekkür etsem azdır. Bana hayat verdiler. Hayatımda hep mutsuzdum ama artık çok mutlu ve umutluyum. Hayalim gerçek oldu. Ben de evlenip bir yuva kurup, anne olmak istiyorum" dedi.

 

"TABURCU EDECEĞİZ"


Yasemin Ölez'in 5 yıldır diyalize bağlı olarak yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, Prof. Dr. Tamer Sağıroğlu, "Yasemin 4 yaşından bu yana diyabet hastası. Yaklaşık 30 yıldır şeker hastası. Otuz yıldır bu şeker hastalığıyla mücadele eden hastamız. En sonunda da diyalize giren bir hastamız. Bundan önce Çorlu'da bir beyin ölümü olması ve organlarını bağışlayan vatandaşımızın sayesinde, Yasemin yeni böbreğine kavuştu. Çorlu'dan alıp geldiğimiz böbreği, Yasemin' naklettik. Şu anda Yasemin gayet iyi. Böbreği fonksiyonel, yarın kısmet olursa taburcu edeceğiz" dedi.

 

"60 İLE 100 BİN ARASINDA BÖBREK HASTASI VAR"


Türkiye'de 60 ila 100 bin arasında böbrek hastası olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Tamer Sağıroğlu, "Bunlardan 20 bini aktif olarak listede böbrek beklemekte. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarımız var. Bunların organlara kavuşması gerekiyor. Buradan vatandaşlarımıza beyin ölümü gerçekleşenlerin, yakınları, organlarını bağışlarsa bir çok insan böbreğiyle, kalp hastaları kalbiyle, karaciğer hastası karaciğeriyle kavuşur ve hayata döner" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ