4 günde 77 bin kişi çıkış yaptı

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre Kurban Bayramı süresince Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, 4 günde, 15 bin 144 araçla 77 bin 645 kişi çıkış yaptı. Edirne'de Kapı

GÜNDEM 26.08.2018 15:15:00 0
4 günde 77 bin kişi çıkış yaptı

 

 

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre Kurban Bayramı süresince Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, 4 günde, 15 bin 144 araçla 77 bin 645 kişi çıkış yaptı. Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yaşadıkları ülkelere dönmek için sıraya giren ve 9 kilometreye kadar kuyruk oluşturulan gurbetçilerin yoğunluğu 1 kilometreye kadar azaldı.


Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının, yaz tatillerinin ardından dönüş yoluna geçmesi kara sınır kapılarında yoğunluğu arttırmıştı. Kurban bayramı tatiliyle birleşen yoğunlukta dönüş için Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih eden gurbetçilerin araç kuyruğu gümrük dışına taşıp çift sıra halini alarak 9 kilometreye kadar uzadı. Günlük en az 4 bin aracın çıkış yaptığı Kapıkule'de kuyruklar 1 kilometrenin de altına düştü. Almanya'nın yanı sıra çoğunluğu Hollanda ve Fransa'da yaşayan gurbetçiler Pazartesi günü işbaşı yapabilmek için dönüş tercihini Perşembe ile Cumartesi günleri arasında kullandı.

 

15 BİN 144 ARAÇ ÇIKIŞ YAPTI

 

 Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Bulgaristan'a açılan Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapısıyla Yunanistan'a açılan Pazarkule'de ki uzun kuyruklar azaltılırken, geçişler akıcı hale getirildi. Son 4 günde sadece Kapıkule'den 15 bin 144 araçla 77 bin 645 kişi çıkış işlemi yapıldı. Almanya'ya dönüş yoluna giren Derya Ünal, her yıl bu sıkıntıların yaşandığını belirterek, "Haberlerde kuyrukları gördük ve işe yetişmek için erken yola çıktık. Geçen sene kuyruklarda çok uzun süre beklemiştik. Bulgaristan'ın yavaş çalıştığını biliyorum. Ne kadar zamanda gümrükten çıkarız bilmiyorum" dedi. Avusturya'da yaşayan Osman Kaya ise geçen yıl gurbetçilerin yola bıraktıkları çöpler konusunda çok eleştiri aldıklarını ve buna çok üzüldüklerini ifade etti.


"KUYRUKLAR KADERİMİZ OLDU"


Yaklaşık 5 saatte gümrük kapısına geldiğini ve kuyrukların sıcakta herkesi çok etkilediğini belirten Belçika'da yaşayan Mehmet Özkaraman, iki ülkenin gurbetçi dönemlerinde anlaşarak daha kolay geçiş sağlanması gerektiğini kaydetti. Özkaraman, "Sabah 07.00'de sıraya girmiştim, ancak gümrüğe geldik. Çok sıcak kuyrukta zor oluyor. Buradan çıkınca diğer gümrüklerde de geçiş zor olacak. Bizim endişemiz Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan kapısında neler yaşayacağız. Gurbetçiler olarak kuyruklar kaderimiz oldu. Bunun çözümü için bir şeyler varsa, yetkililer diplomatik çözüm bulsunlar. Daha kolay gidip gelelim. Bu insanlar döviz bıraktı, paraları burada bıraktık tabiri caizse. Ekonomiye katkımız var, her şeyden önemlisi vatandaşız" dedi. Türk ve Bulgar gümrüğü tarafından yoğunluğun eritilmesi için 9'ar peronda pasaport ve gümrük kontrolleri yapıldığı kaydedilirken Trakya Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü ile Edirne Valiliği tarafından da kuyrukta bekleyen gurbetçiler için seyyar tuvaletler kuruldu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU