Ayçiçeği üreticileri için komisyon kurulmasını istedi

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ayçiçeği üreticilerine yönelik ürün-fiyat politikasındaki ve destekleme modellerindeki yanlışların araştırılması; çözüm yolla

GÜNDEM 26.08.2018 15:13:00 0
Ayçiçeği üreticileri için komisyon kurulmasını istedi

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ayçiçeği üreticilerine yönelik ürün-fiyat politikasındaki ve destekleme modellerindeki yanlışların araştırılması; çözüm yollarının belirlenerek uygulanmasının sağlanması amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

 

 

Bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 85’inin ayçiçeğinden karşılanmasına karşın, bu ürüne hak ettiği desteğin verilmediğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ayçiçeği üreticilerine yönelik ürün-fiyat politikasındaki ve destekleme modellerindeki yanlışların araştırılması; çözüm yollarının belirlenerek uygulanmasının sağlanması amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

“SUNULAN DESTEĞİN YETERSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Ülkemizin yağlık ayçiçeğinde yüzde 66 oranında dışa bağımlı olduğunu kaydeden Aygun, “Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatı ağırlıkla Moldova, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Ukrayna’dan yapılıyor. Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatı sürekli artış eğiliminde. Ayçiçek yağı, 2017 yılında 619 bin 115 ton, 2018 yılının ilk altı ayında 259 bin 346 ton ithal edildi. Ayçiçek ise 2017 yılında 595.000 ton ithal edilmiş iken 2018 yılının sadece ilk altı ayında bu rakam 436 bin tona fırladı. Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatının her yıl artarak devam etmesi, yerli üreticimize sunulan desteğin yetersizliğinden kaynaklanıyor” dedi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI TALEP ETTİ

Ayçiçek üreticisine yönelik ürün-fiyat politikasındaki ve destekleme modellerindeki yanlışların araştırılması; çözüm yollarının belirlenerek uygulanmasının sağlanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurularak konunun araştırılmasını talep eden Aygun, “Ayçiçek üreten bir çiftçimiz; 2018 yılı için dönümüne 19 TL mazot desteği, 4 TL gübre desteği, 0,8 TL toprak analiz desteği alacak. TÜİK verileri ışığında; bir çiftçi ortalama olarak dönümüne 264 kilogram ayçiçek alıyor. Ayçiçekte alınan fark ödemesi desteği her dönüm için 105.6 TL. Üretici fiyatları yüzde 15 artarken, destek artışı yüzde 1,5’te kaldı. Oysa sadece gübre ve mazotta yıllık fiyat artışı yüzde 25’in üzerinde. Çiftçimiz son 3 yıldır girdilerdeki artışa rağmen, destekleme oranlarının yetersizliği nedeniyle geçim sıkıntısı çekiyor” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU