Kentte tartışma yarattı

Edirne Belediyesi'nin kent merkezinde bulunan Atatürk Anıtı'nın arkasına konulan tuvalet kabini kentte tartışma yarattı. Tuvaletlerin henüz bağlantısının yapılmadığını ve nereye konulacağına KÃ?

GÜNDEM 26.08.2018 13:52:00 0
Kentte tartışma yarattı

 

 

Edirne Belediyesi'nin kent merkezinde bulunan Atatürk Anıtı'nın arkasına konulan tuvalet kabini kentte tartışma yarattı. Tuvaletlerin henüz bağlantısının yapılmadığını ve nereye konulacağına Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun karar vereceğini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Düne kadar Atatürk'e hareket edenlerle yol yürüyen arkadaşlar, bugün tuvalet nedeniyle Atatürk üzerinden siyaset üretmeye çalışıyorlar" dedi.

 

Edirne Belediyesi'nin kent merkezinde bulunan Atatürk Anıtı'nın arkasına tuvalet kabini konulması üzerine düşüncelerini dile getiren Ak Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Atatürk'e saygısızlık yapıldığını belirterek, "Bir kere bu saygısızlıktır, böyle kabul etmek lazım" dedi. Bunun üzerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan açıklama yaptı.

 

"BAŞKA YER BULAMADI MI?" DEDİ


Edirne Belediyesi, kent merkezinde törenlerin yapıldığı meydandaki Atatürk Anıtı'nın hemen arkasına içinde kadın, erkek, engelli tuvaleti bulunan kabini koydu. Henüz bağlantıları yapılmayan ve kapalı bulunan tuvalet kabininin Atatürk Anıtı arkasına konulması üzerine konuşan Ak Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, tuvalet kabininin Atatürk Anıtı'na yakın mesafeye konulmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Akmeşe, "Edirne Belediyesi, tuvaleti koyacak başka yer bulamadı mı? Büyük hizmet, dev hizmet, mega hizmet, ultra hizmet gibi gösterilen on yıllar öncesinin olması gereken işlerin gecikmişliği bir yana, alelade, alelacele yapılan işlerde hoş olmuyor. En son seyyar tuvaletler de yeni bir buluş, önemli bir icat gibi gösterildi. Halbuki bu tür hizmetler neredeyse demode olmuşken, belediye bunu neredeyse festival havasında kutladı. Ama Cumhuriyetçi, Atatürkçü CHP getire getire bu tuvaletlerden birini de Atatürk Meydanı yakınlarına getirdi koydu. Yer mi bulamadı, ayıp değil mi? Bu umumi tuvalet bu meydanın yakından derhal kaldırılmalıdır" dedi. Ak Parti İl Başkanı Akmeşe'nin tepkisine CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da sosyal medya hesabından, "Sizin aklınız anca Edirne'de bizim koyduğumuz tuvaletlere çalışıyor. Memleket yangın yeri, AKP'nin işi Edirne'de tuvalet" yanıtını verdi.


"SİYASET YAPACAKSANIZ ATATÜRK'E SAHİP ÇIKARAK YAPIN"


Akmeşe'nin eleştirilerine yanıt veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Atatürk Anıtı arkasına tuvalet konulmasıyla ilgili eleştirileri ise saygı ile karşıladığını belirterek, "Biraz da gülerek karşılıyorum. En büyük nedeni şu, düne kadar Atatürk'e hareket edenlerle yol yürüyen arkadaşlar, bugün tuvalet nedeniyle Atatürk üzerinden siyaset üretmeye çalışıyorlar. Bir kere ikisini yan yana getirmek çok yanlış. İkincisi Atatürk üzerinden siyaset yapacaksınız, bunu Atatürk'e sahip çıkarak yapın. Atatürk'ün heykeline elbette saygı gösterelim, ama önce Atatürk'ün fikirlerine, bu ülkeye getirdiği yeniliklere, bu ülkeye kazandırdıklarına sahip çıkalım. Atatürk'ün değerlerine sahip çıkalım, ondan sonra diğer meseleleri tartışırız. Arkadaşlar Atatürk üzerinden siyaset ekmeği yemeye çalışıyorlar. Atatürk üzerinden siyaset ekmeği yiyemezler" dedi. Sözlerine devam eden Gürkan, "Eski Edirne'nin bütün değerlerinin bir arada olduğu bir alan. Biz şehirde yıllardır biliniyor, herkes bir turizm şehri olan 'Edirne'ye gelen turistler tuvalet bulamıyor' denilerek hep aynı şeyler tartışılıyor. Bizde bu anlamda yeni modern tuvaletlerden yaptırdık. Birini kent ormanına koyduk, diğerini Suni Gölet'e koyduk, bir tane de şehir merkezine bir yere koymamız gerekiyor. Ama burası SİT bölgesi olduğu için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na da 'nereye koyalım?' diye görüş sorduk. Şu anda çalışan bir tuvalet değil, geçici olarak bir boşluk olduğu için oraya konuldu. Elektrik, su, kanalizasyon bağlantısı yapılmış değil. Çalışmıyor, ancak kurul bize uygun bir yer ya da bizim düşündüğümüz yer var. Mesela tarihi Bedesten Çarşısı'nın köşesinde çok eski yeraltı tuvaletleri var. Onları kaldırıp, oraya koymayı düşünüyorum. Ama bunun için önce kurulun uygun görüş vermesi lazım. Bu bölgede nereye koyacaksak koyalım, ister Atatürk Anıtı'nın arkası ya da alakasız bir yer olur. Daha kurula bayramdan önce sorduk, henüz cevap vermedi. Herkes 'vay efendim buraya neden tuvalet konuldu' diyor. Hayır buraya tuvalet konulduğu yok. Bunlar çalışan tuvaletlerde değil. İçerisinde engelli, kadın, erkek ve bebek emzirme kabini olan ünite. Bunu nereye koyacağımızı kurulun uygun görüşünden sonra karar vereceğiz. Şu açıdan sevindirici, bazı arkadaşların Atatürk'ü aklına getirmiş, dillerinden söylemiş oldular. Atatürk diyebilme cesaretini gösterdiler. O açıdan ben tuvalet tartışmasına seviniyorum" dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ