Kapıkule'de gurbetçi kuyruğu

Yaz tatillerini Türkiye'de geçiren ve çalıştıkları ülkelere dönmek için yola çıkan gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı'nda çift sıra 6 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Trakya Gümrük ve Tica

GÜNDEM 24.08.2018 14:05:00 0
Kapıkule

Avrupa'da yaşayan Türklerin yaz tatillerini geçirmek için yurda gelişleri sürerken, izinleri bitenlerin ise dönüşleri devam etmesiyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki araç kuyruğu gümrüğün dışına kadar taştı. Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçiler çift sıra yaklaşık 6 kilometrelik araç kuyruğu oluştururken, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri, saatte en az 150 aracın çıkış işleminin yapıldığını ve perşembe ile pazar günleri arasında yoğunluk yaşandığını ifade etti. 

 

"EN AZ 8 GÜNÜMÜZ YOLDA GEÇİYOR"


Kapıkule Sınır Kapısı'nda bulunan ve Almanya'ya dönen Ali Osman Doğançay, her sınırda kuyruk çilesi çektiklerini belirterek, "Uçaklar sezonda çok pahalı olduğu içi kara yolunu tercih etmek zorundayız. Çocuklarla kuyruklarda tam bir rezalet çekiyoruz. Buna bir çözüm bulmaları gerekiyor. Sabah kuyruğa girmiştik, henüz gümrüğe gelemedik. Bulgaristan gümrüğünü de eklersek en az 10 saatte çıkarız diye tahmin ediyoruz" dedi. Gurbetçilere 'döviz' olarak bakıldığını ve kuyrukta çocuklarla birlikte büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, Vural Güler "Eskişehir'den yola çıktık. Hala yoldayız, 12 ayın bir ayına izne geliyoruz. En az 8 günümüz yolda geçiyor. Devlet bile bizi döviz olarak görüyor. Kaç saatte geçeceğiz bilmiyorum. Gümrükten çıkınca da birçok ülke var. Bizim çilemiz artık bitsin" diye konuştu. 

 

21 BİN 783 KİŞİ ÇIKIŞ YAPTI

 

Ahmet Yılmaz, "4,5 saattir bekliyoruz, bunu göze alarak yola çıktık. 20 saat de olsa bekleyeceğiz. İzin çok güzel geçti, bayramlaşmamızı da yaptık. Bunun da bir ceremesi olacak. Kapıları açalım herkes gitsin olur mu? Millet o zaman her şeyi kaçırır. Hiç kontrol olmasın istiyorlar, öyle bir şey yok. Biz yiyecek, içeceklerimizi aldık. Ona göre yola çıktık" sözlerine yer verdi. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü son verilerine göre, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan bin 246 aracın giriş, 4 bin 268 araçla 21 bin 783 kişinin de çıkış işlemi yapıldığı açıklandı. Türk ve Bulgar gümrüğü yoğunluğu eritmek için 9'ar peronda pasaport ve gümrük kontrollerini gerçekleştirdiği belirtildi

"BUNA ÇÖZÜM BULSUNLAR"

Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçilerin çift sıra olarak oluşturduğu yaklaşık 6 kilometrelik araç kuyruğu gece yarısı da devam etti. Bayram Koç,  yaklaşık 8 saatte Kapıkule gümrüğünün kapısına kadar geldiğini anlatarak, "Kuyrukta çok zorlandık, bizim ricamız buna bir çözüm bulsunlar. Çoluk çocuklu insanlar var hepsine yazık. Diğer gümrüklerde de bekleyeceğiz. Kaç saatte çıkacağız bilmiyorum. Daha Hollanda'ya gideceğiz" dedi. Murat Mert ise, "Çok güzel bir izin geçirdik ama gümrüğe gelince takıldık. 8 saattir bekliyoruz, çok üzüldük ama yapacak bir şey yok. Bulgar tarafından bırakmıyorlarmış, inşallah kısa sürede çözüm olur bu kuyruklara" dedi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN