Kurban etlerinin saklanmasında plastik kap kullanmayın!

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Kurban Bayramında kesim sır

GÜNDEM 19.08.2018 14:43:00 0
Kurban etlerinin saklanmasında plastik kap kullanmayın!

 

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Kurban Bayramında kesim sırasında yaşanabilecek olası kazalarla ilgili vatandaşları uyardı.

UZMAN OLAN KİŞİLERE YAPTIRILMALI

Uçan, kurban kesimi sırasında yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması gerektiğini ifade ederek “İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, işinde uzman olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltacaktır. Aletler keskin ve temiz olmalı. Kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bunları her sene bilemelisiniz. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir”

EN AZ 1 METRE MESAFE OLMALI

Kurban keserken, başka kişilerle arada en az 1 metre mesafe olması gerektiğini kaydeden Uçan, “Böylece tecrübesizlik dolayısıyla en azından başka kişilere zarar vermemiş olursunuz. Kurbanın can havli ile sıçramaları da başka bir risk olup, kurban çok iyi bağlanmalıdır” dedi. Uçan, kurban derisinin yaralamadan çıkarılması ve kaya tuzuyla ovalayarak saklanması gerektiğini dile getirdi.

PLASTİK KAP KULLANILMAMALI

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin nasıl saklanması gerektiği konusunda bilgi verdi. Kurban etlerinin saklanmasında plastik kap kullanılmaması gerektiğini belirten Gezen “Plastiklerin içinde bulunan karsinojen kimyasalların yiyecekle teması, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Bu tür bulaşı engellemek amacıyla kurban etinin önce yağlı kâğıda sarılması ve daha sonra poşetlenmesi doğru olacaktır. Poşetlerin ağzını da açık tutmakta yarar olacaktır. Ayrıca kurban etinin soğuk zincire dâhil edilerek, sağlıklı bir şekilde saklanması tavsiye olunmaktadır. Özellikle de plastik poşetler, en sık kullandığımız ürünler arasındadır. Marketlerden aldığımız poşetler, pazar torbaları, buzdolabı poşetleri, çöp poşetleri, genelde hep plastiktendir. Geri dönüşümü olmayan plastikler, çok ciddi çevre sorunlarına yol açıyor. Bu plastik atıklar, sadece çevreye ve bize değil, hayvanlara bile zarar veriyor” dedi.

SOĞUMASINI BEKLEYİN

Mustafa Cüneyt Gezen, Kurban Bayramında kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşıldığını da belirterek “Bu durumda, plastiğin yapısında bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine, buradan da insanlara geçiyor. Plastik kullanımını azaltarak ya da bu konuda biraz daha bilinçli davranarak, daha kaliteli yaşama fırsatı elde edebiliriz. Dolayısıyla kurban etlerini belirli bir süre soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşıyınız. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha uygundur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır. Soğuduktan sonra dağıtılacak etler poşetlenmelidir” dedi.

Haber / Ruşa ELMA