Kurban kesim ücretleri açıklandı

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı, kurban kesim yerlerini ve Çerkezköy Mezbahası'ndaki kurban kesim ücretlerini açıkladı.

GÜNDEM 19.08.2018 14:05:00 0
Kurban kesim ücretleri açıklandı

 

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı, kurban kesim yerlerini ve Çerkezköy Mezbahası’ndaki kurban kesim ücretlerini açıkladı.

 

 

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada kurban kesim yerleri “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Mezbahası ve Pınarca yolu üzerindeki kurban satış alanı” olarak belirlendiği belirtildi. Yapılan açıklamaya göre özel mülkünde toplu kesim yapmak isteyenlerin kesim yerleri Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından denetlenip kesim yerlerinde kendilerine izin verilenler kurban kesecek. İlçede kurban kesim yerleri dışında kalan okul veya cami bahçeleri, site veya binalar ile sokak, meydan, park gibi kamuya ait yerlerde kurban kesimi yapılmayacak. Aykırı hareket edenlere ceza verilecek.

SIĞIR VE MANDANIN 2 YAŞINI DOLDURMASI GEREKİYOR

Yapılan açıklamaya göre kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurması gerekiyor. Bunun yanında koyun semiz ve gösterişli olarak 1 yaşındakilerle aynı olursa 6 ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, uvuzları tamam, besili olması gerekiyor. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik, bir veya iki gözü kör, kulakları kesilmiş,  boynuzları kökünden kesilmiş ve kırılmış, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban edilemez. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yok. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması için ve doğruğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.

KESİM ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

Çerkezköy’de mezbahada kurban kesim ücretleri de büyükbaş kurbanlıklar için 350, küçükbaş kurbanlıklar için 90 lira olarak belirlendi. Kurban satış ve kesim yerlerindeki tesisten yararlanma ücreti ise 50 lira olarak belirlendi. Özel toplu kesim yapmak isteyenler Müftülüğe 1-10 arası büyükbaş hayvan kesimi için bin lira, 11 ve üzeri büyükbaş hayvan kesimi için 2 bin lira, 1-20 arası küçükbaş hayvan kesimi için 500 lira, 21 ve üzeri küçükbaş hayvan kesimi için bin lira katkı payı ödeyip kurban kesim izin belgesini aldıktan sonra kurban kesebilecekler.

İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ VE MUHTARLIKLARA TESLİM EDİLECEK

Kurban Bayramı süresince kesilen kurbanların kulak küpeleri İlçe Tarım Müdürlüğü ile mahalle muhtarlıklarına teslim edilecek. Vatandaşların çevre kirliliğine sebep olmadan kurbanlarını kesmeleri gerektiği belirtilirken, aksi halde ceza uygulanacağı ifade edildi.

Haber / Özge MERİÇ