'İklimini Koru, Çok Geç Olmadan'

Kırklareli'de Lüleburgaz Belediyesi tarafından 'İklimini Koru, Çok Geç Olmadan' adlı konferans düzenlendi. 'İklim Değişikliği Hibe Programı' ve 'İklim Değişiklerine Karşı Bisikletlerimizle Mücadele

GÜNDEM 16.08.2018 16:06:00 0

 

Kırklareli'de Lüleburgaz Belediyesi tarafından 'İklimini Koru, Çok Geç Olmadan' adlı konferans düzenlendi. 'İklim Değişikliği Hibe Programı' ve 'İklim Değişiklerine Karşı Bisikletlerimizle Mücadele Ediyoruz' programı kapsamında düzenlenen konferansa, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli ile vatandaşlar katıldı.

 

Lüleburgaz Belediyesi personeli İsmet Altay Süpürgeci'nin yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan konferans, Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Kaya Atay'ın yaptığı 'İklim Değişikliği ve Lüleburgaz' isimli sunumuyla devam etti.

 

"BİSİKLET TAKSİ UYGULAMASINA BAŞLADIK"

 

Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Kaya Atay, "Geçen yıl ve bu yıl da gördüğümüz üzere iklimlerimiz sürekli değişiyor. Sellerin, su baskınlarının olması, yaz aylarının tam olarak yaşanmaması üzerine oluşturduğumuz bir projeydi. Türkiye'de 38 adet kamu kuruluşu üye olmaya hak kazandı. Biri de Lüleburgaz Belediyesi. Lüleburgaz Belediyesi İklim Değişikliğine Karşı Bisikletlerimizle Mücadele Ediyoruz projesiyle katıldı. 2017 yılını Bisiklet Yılı ilan etmiştik. Bu kapsamda çok çeşitli çalışmalarımız oldu. Bu kapsamda bisiklet festivali düzenledik.  Bisiklet fuarı gerçekleştirdik. Lüleburgaz Belediyesi'nin bu kapsamda asıl amaçlarından biri bisiklet taksi projesinin gerçekleşmesiydi. Lüleburgaz halkının bisiklet kullanması konusunda teşvik edilmesi, ilçeye karbon salım oranının tespit edilmesi çalışmaları, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak bisiklet eğitimleri verilmesiydi. Yaptığımız çalışmalarda çoğu öğrencimizin bisiklet kullanmadığı veya bisiklet kullanmayı bilmediğini gördük" dedi. Bu projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini dile getiren Atay, "Paydaşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Proje kapsamında bisiklet taksi uygulamasına başladık. Toplam 5 adet bisiklet taksimiz hizmet veriyor. Yaşlılarımıza, engelli vatandaşlarımıza, hamile kadınlarımıza ve 10 yaş altı çocuklarımıza bu hizmeti ücretsiz veriyoruz" dedi.

 

"TEK BİR DÜNYAMIZ VAR"

 

İlişkiler, kişiler ve davranışlar gibi iklimin de değiştiğini belirten, Baltaş Grubu Eğitim Program Yöneticisi ve TEMA'nın eski çalışanı Selin Selamet, 'İklimini Koru, Çok Geç Olmadan' başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Selamet, iklim değişikliğine nelerin sebep olduğunu ve iklim değişikliğinin nelere yol açtığını anlatarak, "Sahip çıkmak zorunda olduğumuz tek bir dünyamız var, başka yok. Hala başka yerde yaşam olduğuna dair bir bulgu yok. Ama şu anda bizim, kendimiz için, geleceğimiz için ve bütün canlılar için korumak zorunda olduğumuz bir dünyamız var" dedi.

3,5 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Katılımcılara iklim değişikliği yüzünden kasırgaların daha sık ve daha şiddetli olacağını, suların yükseleceğini ve dünyadaki büyük şehirlerde sele sebep olacağını anlatan Selamet, tüm bunların 2050'de görülebileceğini söyledi. Selamet, iklimi korumak için geç kalınmış olabileceği endişesi taşıdığını ve verilere göre sadece 2012 yılında 3,5 milyon insanın kalabalık ve kirlilik nedeni ile hayatını kaybettiğini belirtti. Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli'nin kapanış konuşmasından sonra  soru-cevap etkinliği yapılarak konferans sonlandırıldı.

 

Haber / Ayşenur AYDIN