'Bu bölge, tarımda Türkiye'nin başkenti'

Tekirdağ Esnaf Odaları Bilgilendirme Toplantısında konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, bu bölgenin tarımda Türkiye'nin başkenti olduğunu ifade ederek "Hayvancılıkta da iy

GÜNDEM 14.08.2018 17:10:00 0

 

Tekirdağ Esnaf Odaları Bilgilendirme Toplantısında konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, bu bölgenin tarımda Türkiye'nin başkenti olduğunu ifade ederek “Hayvancılıkta da iyi durumdayız; Tekirdağ hayvan hastalığından ari bölge. Tekirdağ, geliri giderinden fazla olan Türkiye'deki 11 ilden bir tanesidir. Gelecek dönemlerde Tekirdağ kendini daha da duyuracak.  Geldiğimiz noktada birçok hizmeti yerine getirdik. Ben eğer hazır bir büyükşehri devir alsaydım bu hizmetler yetersizdi fakat yeni kurulan bir büyükşehir için gayet iyi durumdayız” dedi.

 

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Esnaf Odaları Bilgilendirme Toplantısına katıldı.

“OLUŞMASI ZAMAN ALIYOR”

Tekirdağ’ın diğer büyükşehir belediyeleri gibi uzun süredir var olan bir büyükşehir değil, en yeni kurulan büyükşehirlerden birisi olduğunu kaydeden Albayrak “Ben de Tekirdağ'ın kurucu ve ilk belediye başkanıyım.  Hazır bir sistemi devralmak çok kolay, fakat yeni bir sistemi kurmak, oluşmasını sağlamak zaman alıyor ve zorluklar meydana gelebiliyor. Bu süreç tamamlanmaya başladıkça biz de yaptıklarımızı masaya yatırıyoruz” dedi.

“BİN 541 TANE SANAYİ KURULUŞU VAR

Tekirdağ'ın nüfus artışında Türkiye'de ikinci sırada geldiğini kaydeden Albayrak “Tekirdağ her sene 30-35 bin arasında nüfus artışı yaşıyor.  Bu artışın özellikle Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı'ya yansıdığını görüyoruz” dedi. Milletvekillerinin bir araya gelerek siyasi düşüncelerini kenara bırakarak Tekirdağ'ın yatırımları için bir araya gelmesi gerektiğini kaydeden Albayrak  “Tekirdağ; sanayisi, üniversitesi, tarım ve hayvancılığı, turizm ve lojistik olmak üzere 5 ayrı vizyona sahip. Bunun yanında 13 tane OSB ve bin 541 tane de sanayi kuruluşuna sahip” dedi.

“TEKİRDAĞ KENDİNİ DAHA DA DUYURACAK”

Bu bölgenin tarımda Türkiye'nin başkenti olduğunu kaydeden Albayrak “Hayvancılıkta da iyi durumdayız; Tekirdağ hayvan hastalığından ari bölge. Tekirdağ, geliri giderinden fazla olan Türkiye'deki 11 ilden bir tanesidir. Gelecek dönemlerde Tekirdağ kendini daha da duyuracak.  Geldiğimiz noktada birçok hizmeti yerine getirdik. Ben eğer hazır bir büyükşehri devir alsaydım bu hizmetler yetersizdi fakat yeni kurulan bir büyükşehir için gayet iyi durumdayız. Tekirdağ, büyükşehir olurken bu durumun ne getirip ne götüreceği vatandaşlara iyi tanıtılamadı. Yeni büyükşehirler kurulurken en büyük sıkıntılardan biri yetki sıkıntısı oluyor. Daha önceki hizmetlerin tamamını ilçe belediyeleri yaparken 30 Mart 2014 tarihinden sonra hizmetlerin yüzde 75'i Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaya başlandı.  Tüm bunlardan sonra yatırımlara başladık. 2014 yılı yavaş işleyen bürokrasiden dolayı çok başarılı geçmedi. İlk yatırımlarımız altyapı konusunda oldu. Örneğin; Süleymanpaşa'nın Aydoğdu ve Zafer Mahallelerinde 66 km altyapı gerçekleştirdik” dedi.

“İHALELERİMİZİN TAMAMINI AÇIK İHALE YAPIYORUZ”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün de “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin yönetim politikası nedir diye sorarsanız tek cümle ile vatandaşlarımızın memnuniyetini arttırmaktır diye cevap verebilirim. Bunu yapmak için şeffaflık, hesap verilebilirlik, sosyal belediyecilik, doğal afet ve deprem kaynaklı risklerin azaltılması, doğaya, çevreye ve kültürel mirasa sahip çıkmak, yaşam mekanlarını iyileştirmek, değerlere ve inançlara saygılı, eşitliği öne çıkartan bir yerel yönetim anlayışı bizim temel ilkelerimizi oluşturuyor” dedi. Şeffaflık ilkesi kapsamında ihalelerin tamamını açık ihale yaptıklarını dile getiren Gürcün “Web sayfamızda tüm meclis kararlarımızı, faaliyetlerimizi yayınlayarak şeffaf bir belediye olmanın özelliğini yerine getirmeye çalışıyoruz. İkinci olarak bugün burada yaptığımız toplantı hesap verilebilirlik ilkesinin bir şekli.  Daha önce yapmış olduğumuz Muhtarlar Çalıştayları, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile yaptığımız toplantılar, yerel basınla zaman zaman yapılan toplantılar hesap verilebilirlik kapsamında değerlendirilebilir. Bunun dışında düzenli olarak gerçekleştirilen merkezi hükümetin denetimleri, Sayıştay'ın mali denetimleri, faaliyet raporlarımızın yayınlanması gibi yollarla yine hesap vermeye çalışıyoruz. Bu vesile ile merkezi hükümetimizin yaptığı denetimlerde bugüne kadar ciddi bir hata bulunmadığını da eklemek isterim” dedi.

“DEPREM ÖNCÜ İSTASYONLARI KURDUK”

Sosyal Belediyecilik kapsamında 5 bin üzerinde aileye sosyal yardım yapıldığını söyleyen Gürcün “Çok büyük yeşil alanlar yapıldı. Ayrıca çocuk oyun grupları kuruldu. Mavi Bayraklı plajlarımız mevcut. Büyükşehir Belediyemiz tarafından evde bakım ve temizlik hizmeti veriliyor. Engelli vatandaşlarımızın ulaşım hizmetlerini de Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz. Yılda iki defa mezarlıklar biçiliyor.  Doğal afet ve deprem kaynaklı risklerin azaltılması konusunda da İstanbul Teknik Üniversitesi ile Süleymanpaşa’daki Kentsel Dönüşüm Master projesini tamamladık. Kandilli Rasathanesi ile deprem çalışmaları konusunda işbirliği yapıyoruz. Deprem öncü istasyonları kurduk. Tüm ilçelerimize toplam 15 adet deprem konteynerleri yerleştirildi” dedi.

“5 EV ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLDİ”

Büyükşehire ait tüm binaların deprem dayanıklılığı konusunda gözden geçirildiğini söyleyen Gürcün “Bütün bu faaliyetlerimizin sonucunda Yardıma Uzanan İlk El projemiz Marmara Belediyeler Birliği tarafından verilen Altın Karınca Birincilik Ödülünü aldı. Doğaya, çevreye ve kültürel mirasa yönelik olarak da vahşi depolama çöp alanlarını kapattık, düzenli depolamaya geçtik. Bu çöplerin değerlendirilmesi, enerjiye dönüştürülmesi kapsamında her şeyimiz hazır, ihaleye çıkacağız. Hafriyat yönetim sistemini devreye soktuk. Şu anda hafriyat kamyonları merkezden takip ediliyor. Biz büyükşehir olmadan önce büyük bir doğa katliamı vardı. Herkes hafriyatlarını her yere dökebiliyordu. Bunları olabildiğince disiplin altına almış bulunuyoruz. Süleymanpaşa'da İl Özel İdaresi tarafından başlatılan restorasyon işini tamamlayarak 5 tane evimizi aslına uygun olarak restore ettik ve sosyal tesis olarak hizmete soktuk. Miras Atölyesi 1 Projemiz ile Süleymanpaşa'daki tescilli evler aslına uygun olarak restore edilecek. Miras Atölyesi 2 projesi kapsamında da Şarköy Uçmakdere'deki tarihi dokuyu canlandırmaya çalışıyoruz. Bunun dışında farklı yerlerde 123 yapı yenilenmek üzere projelendirildi. Bunlardan 22 tanesi de yenilendi. Süleymanpaşa'da özel proje alanı 1 kapsamında kamulaştırmalar devam ediyor” dedi.

“100 BİN DÖNÜM MERA ISLAH EDİLDİ”

100 bin dönüm merayı ıslah ettiklerini söyleyen Gürcün, “Hayvan içme su göletleri yapıldı. 159 adet suvat yapıldı. Arıcılık Destek Hizmeti kapsamında 18 bin adet kovan dağıtıldı. 70 dönüm adaçayı fidanları bizim tarafımızdan verilmek sureti ile diktirildi. Çiftçilerimize eğitim verildi, verilmeye de devam ediliyor. Mandacılığı geliştirmek için manda dağıtımı yapıldı. Damızlık koç dağıtımı gerçekleştirildi. Yem fiyatlarını dengelemek amacı ile yem fabrikası devralındı ve belediyemiz tarafından işletiliyor. Yine yem bitkisi tohumları dağıtıldı. İtfaiye Dairemiz 11 ilçedeki imkânlarını iyileştirdi, daha da devam ediyor. 11 ilçede makine ve tesisatlarımızı yeniledik.  Yangına ulaşma süremiz Avrupa stantlarına çekildi. Gönüllü itfaiye sistemi kuruldu” dedi.

TESKİ 60 BÜYÜK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ

Toplantıda konuşan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da TESKİ olarak şuana kadar 60 büyük yatırımı tamamladıklarını, 19 tane de devam eden işin olduğunu söyledi. Toplamda 736 milyonluk bir yatırım hacmine ulaştıklarını kaydeden Başa “1213 km yeni kanalizasyon hattı inşa edildi. 121 km de yağmur suyu hattını gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz sağlıklı içme suyu çalışması sonrasında Tekirdağ içme suyu kalitesinde Türkiye'de ilk üç sıraya yükseldi. TESKİ kurulduğunda su kaçağı sorunu vardı. Yaptığımız çalışmalar ile bunun da önüne geçtik. 14 milyon metre küp su kurtarılmış oldu” dedi.

2018 BÜTÇESİ 505 MİLYON LİRA

Nüfusun büyük bir kısmına sağlıklı kanalizasyon altyapısı götürmenin sevincini yaşadıklarını kaydeden Başa “Abone yapımızı da sağlıklı bir yapıya kavuşturduk. TESKİ'nin 2018 bütçesi 505 milyon. Gelirimizde de 301 milyona çıkardık. Bu yüzden yaptığımız yatırımların büyük bir kısmını kendi öz kaynaklarımız ile yaptık. Su ücretlerini de makul seviyede tutmayı başardık. Şuanda Tekirdağ, Türkiye'deki su ücretleri arasında en uygun ücret bakımından 16. sırada. Trakya'da ilk defa su sayaçları testi kalibrasyon istasyonlarını kurduk.  400 farklı noktaya sudaki kaliteyi ölçmek için içme suyu numune alma noktaları kurduk. Aşağısevindikli terfi merkezimizde güneş enerji sistemini kurduk. TREDAŞ'ın yapmış olduğu düzenli veya düzensiz elektrik kesintilerinden TESKİ olarak olumsuz etkileniyoruz. Bu durumda bizim birçok yerde pompalarımız duruyor ve su kesintiler meydana geliyor. Örneğin Çorlu'da 5 saat elektrik kesintisi yaşandığında bu bize 10 saat elektrik kesintisi olarak yaşanabiliyor. Biz de TESKİ olarak etap etap en problemli yerlere jeneratör ihtiyaçlarını gideriyoruz. Şu ana kadar 3 yerde ihale yaptık ve jeneratör sayımız 105'i geçti. Bu yatırım 5 milyonun üzerindedir. Elektrik kesintisi ile ilgili en fazla problem yaşadığımız Çorlu’da bu sene bir pilot proje uyguladık. 23 noktaya jeneratör koyarak bireysel sorunlar dışında su kesintisi sorununu büyük oranda çözdük. Önemli tesislerimizin çoğuna jeneratörlerimiz koyuldu. Şimdi 4. Etap projemizi gerçekleştiriyoruz. Böylece daha kırsal bölgelere gireceğiz.  2 adet vezne aracını hizmete soktuk, haftanın belli günlerinde vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz.  TESKİ olarak coğrafi bilgi sistemimizi kurduk. Bir yerde sorun olduğunda sistemden kontrol ediyoruz.  SCADA ile de ilimizin su depolarının yüzde 80'ini merkezden kontrol edebilir noktaya geldik. Atık su arıtma tesislerimizde bugün itibari ile 192 bin metre küpe çıktı” dedi. Toplantıya Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Zeki Gürcün, Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Başkan Danışmanları Şeref Çetin ve Neşat Erdoğan, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, TESKİ Genel Müdür Yardımcıları İbrahim İçöz ve Fevzi Ünal, Tekirdağ Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sami Kayın ve Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları da katıldı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU