'Gelişen teknolojiye yenik düştük'

Türkiye'de süpürge üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Edirne'de, bu mesleği yapan 15 kişi kaldı. 71 yaşındaki Hamdi Gaspar, 50 yıldır mesleğini sürdürdüğünü belirterek "Bu iş 5 bin

GÜNDEM 8.08.2018 17:22:00 0

Edirne'de 'süpürgeciler çarşısı' olarak bilinen ve bir dönem 300'den fazla iş yerinin bulunduğu 'Süpürgeciler Borsası'nda artık sadece 15 iş yerinde üretim yapılıyor. 

 

“15 KİŞİ KALDIK”

 

Süpürgeciler çarşısında 50 yıldır üretim yaptığını söyleyen 71 yaşındaki Hamdi Gaspar “İşlerimiz her geçen gün kötüye gidiyor. Mesleğimiz teknolojiye yenik düştü. Mesleğimiz eski yıllarda iyiydi ama bugünlerde teknoloji bizi bitirdi. Ben iş yerimi açtığımda 250-300 iş yeri vardı. Bu iş yerlerinde en az 5 kişi çalışıyordu. Bu iş 5 bin kişiye ekmek veriyordu. Şimdi 15 kişi kaldık. İşlerimiz her geçen gün bitiyor” dedi. 

 

“PLASTİK SÜPÜRGELER BİZİ BİTİRDİ”

 

Edirne'de 40 yıldır baba mesleği süpürgecilik yapan 53 yaşındaki Ender Kırdagezer de eleman sıkıntısı yaşadıklarını ifade ederek “Meslekte sorunlar çok. Hammadde bulmak zor. Eleman sorunu var. Satış sorunu var. Fiyatı ucuz, kullanımı daha uzun ama asla normal süpürgeyi tutmayan, plastikten yapılma süpürgeler bizi bitirdi” dedi. 25 yıldır el emeği süpürge imalatı yapan Çetin Tabakçı (50) ise yaptığı işten az para kazandığını belirtirken, Tarihi Alipaşa Çarşısı'nda hediyelik eşya satan Emin Özbostan da küçük aynalı süpürgelerin hediye eşya olarak satıldığını ifade etti. 

 

Haber / Menşure KARDEŞ