Marmara'da 7'nin üzerinde deprem olabilir

Tekirdağ'da düzenlenen panelde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener "Depremin ne bÃ?

GÜNDEM 5.08.2018 14:33:00 0
Marmara

Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Harita Mühendisleri Odası işbirliği ile ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda `Marmara Depremi Gerçeğine Bakış' paneli düzenlendi

 

KÖTÜ ANILARLA HATIRLADIĞIMIZ BİR YIL

 

Panele CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, Oda Başkanları ile akademisyenler katıldı.Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener panelin açılışında yaptığı konuşmada “17 Ağustos 1999 maalesef kötü anılarla hatırladığımız bir yıl. 17 Ağustos ayrıca Kandilli Rasathanesi'nin de kuruluşunun 150'nci yılı. Bu nedenle Ağustos ayında depreme yönelik etkinliklerimize bugün burada başladık. Bu ay içerisinde yoğun bir şekilde projelerimize ve eğitimlerimize devam edeceğiz. Kandilli Rasathanesi ile biz 2014 yılından bu yana bir proje çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

 

ZEMİN HARİTALARINI HAZIRLADIK

 

Afetlere hazırlık konusunda yoğun eğitim programları yaptıklarını belirten Yener “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak kurulduğumuz zamandan bu yana ilk başlattığımız çalışmalar jeolojik, jeoteknik ve mikro bölgeleme çalışmalarının yapımıydı ve birçok ilçemizde bu verilerimiz yoktu. Peki, neden ihtiyaç duyduk? Doğal riskleri önceden tespit etmezken doğru planlama ve doğru binalar yapamayız. Bu sebeple biz önce zemin haritalarını hazırladık, bunların birçoğunu da tamamladık.  Kandilli Rasathanesi ile afetler konusunda eğitmenlerimizi kendimiz yetiştirdik. Bu konuda hocalarımız da bize destek oldular. Artık okullara, kamu kurum ve kuruluşlarına eğitimleri kendi personelimiz ile vermeye başladık” dedi.

 

TÜRKİYE’DE İLK

 

Önemli adım attıkları bir diğer çalışmanın da afet toplanma alanlarının ve çadır kent alanlarının belirlenmesi olduğunu söyleyen Yener “Türkiye'deki ilk örneğiyiz. Çünkü her kurum kendi çapında bazı alanlar belirler, biz Tekirdağ'da ilk olarak AFAD ile birlikte tüm ilçelerimizde 258 adet afet toplanma alanı belirledik ve bunları tabelalandırma ve internet sayfasında da paylaşım kısımlarını düzenledik. Her ilçeye arama kurtarma konteynırlarını yerleştirdik. Böylece vatandaşlarımız ve gönüllülerimiz arama kurtarmada bizimle birlikte görev alabilecekler” dedi.

 

SUNUMLAR YAPILDI

 

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un yaptığı kısa konuşmanın ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Jeoleji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener, Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Aktuğ ile İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak Marmara Depremi hakkındaki katılımcılara bilgiler verdi.

 

MALESEF BU DEPREMİ BİR GÜN GÖRECEĞİZ

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener, panelde yaptığı konuşmada, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelen küçük depremlerin, olası büyük Marmara depreminin etkisini azaltacağı, enerjisinin boşalacağı yönünde bir inanış olduğunu belirterek “Küçük küçük depremler olsun da, enerjisi gitsin. Ama bu pek mümkün değil. Meydana gelen bir 7'lik deprem, 32 tane 6'lık depreme, bir 6'lık deprem 32 tane 5'lik depreme, bir 5'lik deprem 32 tane 4'lük deprem demektir. Yani bir tane 7'lik depremin enerjisinin gitmesi için ortalama 32 bin tane 4'lük deprem olması gerekir. Sonuçta maalesef bu depremi biz bir gün göreceğiz” dedi.

 

GÜNDE 100 DEPREM OLUYOR

 

Özener, Türkiye'de, 1900 ile 2017 arasında 4'ten büyük 10 bin 503 deprem olduğunu ifade ederek “Neredeyse 3 günde bir deprem olmuş. 2017 yılında Türkiye'de 34 bin 134 deprem oldu. Günde neredeyse 100 tane deprem oldu. Kandilli olarak 7 gün 24 saat çalışan merkezimiz her gün yaklaşık 100 deprem kaydediyor. Meydana gelen depremlerden 288 tanesi 4'ten büyük deprem olarak meydana geldi. Diğerleri 4'ün altında. Yıl içinde aylara göre de deprem olasılığı değişiyor. Geçen yıl özellikle Ağustos ayında 7 bin 134 deprem meydana geldi. 1985 yılında Türkiye ve çevresinde 1057 deprem olmuş. Sonra depremler gittikçe artmış, 2016'da 13 bin olurken, 2017 yılında 34 bin deprem oldu. Gün geçtikçe dünyada deprem sayısı artıyor” dedi.

 

BUNUN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ

 

Kandilli olarak 241 ölçüm aleti ile çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Özener “Marmara'da fay hatlarının geçtiği yerlere kurduğumuz istasyonlarla 0.2 büyüklüğündeki depremleri algılayabiliyoruz. Ne kadar çok ölçüm noktanız varsa o kadar çok depremi algılama şansınız yüksek oluyor. Depremin ne büyüklükte olabileceğini hesaplayabiliyoruz ama ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bizim bildiğimiz nerede olacağı ve ne büyüklükte olacağı ama zamanını bilemiyoruz. Marmara'da 7'nin üzerinde deprem olabilir. Bu bir doğa olayı bunun önüne geçemeyiz” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ