Trakya'nın toprağı doyurur, termiğin kömürü öldürür

Kırklareli'de kömürlü termik santral kurulmasına tepki gösteren vatandaşlar ÇED toplantısını yaptırmadı. Tarımsal sit alanı ilan edilen Kırklareli Ovası'na sıfır noktada kurulmak istenen termik san

GÜNDEM 3.08.2018 18:01:00 0
Trakya

Kırklareli'de sebze, meyve üretiminin yaklaşık yüzde 30'unun karşılandığı, en verimli ayçiçeği ve buğday tarlalarının bulunduğu Kırklareli Ovası'na sıfır noktada kömürlü termik santral kurulması için bir şirket tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruldu. Termik santral için ÇED süreci başlatılırken, 2 bin nüfuslu İnece beldesinde bilgilendirme toplantısı yapılmak istendi. Toplantının yapılacağı salon önünde toplanan vatandaşlar, 'Trakya kömürle kararmasın', 'Trakya'nın toprağı doyurur, termiğin kömürü öldürür', 'Kömürlü termik santrale ayır', 'Kırklareli Ovası ölmesin' yazılı pankartlar açıp, sloganlar atarak, tepki gösterdi.

 

"TERMİK SANTRALİN YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"


Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk, şirket yöneticileriyle birlikte ÇED toplantısı için salonun önüne geldi. Kalabalığın toplantı yapılmasına karşı çıkması üzerine jandarma ile kısa süreli arbede çıktı. Tepkiler üzerine Öztürk, halkın toplantının yapılmasını istemediğini belirterek, alandan ayrıldı. Bu sırada termik santrale karşı çıkanlarla jandarma ekipleri tartıştı. Beldeden çıkan araçlara vurarak, zarar verdiği öne sürülen 2 kişi, jandarma tarafından gözaltına alındı. Yöre sakinlerinin tepkisi ve destek için gelen CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun girişimiyle gözaltına alınan 2 kişi, serbest bırakıldı. Jandarma ekiplerinin alandan ayrılması sonrası gerginlik biterken, CHP'li Gündoğdu, ÇED toplantısına tepki gösterenlerin amacına ulaştığını ve toplantının yapılmadığını söyledi. Bundan sonra atılacak adımları takip edeceklerini kaydeden Gündoğdu, termik santral yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. 

 

SUYUMUZA, TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ


Vatandaşlardan biri olan ve termik santrale karşı çıktığını belirten 55 yaşındaki Halime Sevil, "Biz burada termik santral istemiyoruz. Küçük bebeklerimize, mahsullerimize yazdık. Bu mahsulleri sonra yiyemeyeceksiniz. Devlet büyüklerinden rica ediyoruz, buraya termik santral istemiyoruz" dedi. TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal da halkın suyuna, toprağına sahip çıktığını kaydederek, "ÇED toplantısı yoğun katılımın ardından yapılamadı. Halkımız suyuna, toprağına sahip çıkmıştır. Termik santraller, enerji politikası olarak yanlış anlaşılmasın. İklim adaleti ve çiftçinin hakkı meselesi bu toprak hakkı meselesi. Yani biz suyumuza, toprağımıza sahip çıkmak zorundayız. Enerjiyi verimli kullanmadığımız sürece ne yazık ki insanlık ve doğa her zaman kaybedecek" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ