Albayrak, gazetecilerle buluştu

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, dün saat 09:00'da Tekirdağ Yelken Kulüp'te düzenlenen kahvaltılı toplantıda Tekirdağ merkez ve ilçelerde görev yapan gazetecilerle bir araya

GÜNDEM 3.08.2018 17:51:00 0
Albayrak, gazetecilerle buluştu

Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübü'nde düzenlenen programa Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Zeki Gürcün, Fatih Ünsal ve Dr. Kaan Gaytancıoğlu, TESKİ Genel Müdür Yardımcıları Dr. İbrahim İçöz ve İ. Feyzi Ünal, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Neşat Erdoğan ve Dr. Öğretim Üyesi İpek Elif Atayman, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ile Tekirdağ'da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

 

 

4 YILDA NÜFUS 133 BİN ARTTI

 

 

Kahvaltıda konuşan Albayrak görev sürelerinin bitmesine 241 gün kaldığını ifade ederek “30 Mart 2014’te bu göreve geldiğimiz zaman Tekirdağ’ın nüfusu 874 bin 475’ti. 4 yıl içerisinde Tekirdağ’ın nüfusu 133 bin 500 arttı. Tekirdağ’ın nüfusu her sene bir Şarköy ya da Hayrabolu kadar artıyor. Ortalama nüfus artışı hızımız yüzde 3.60, Türkiye’de ise 1.20. Nüfus artışı ile birlikte okul ihtiyacı gibi yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Tekirdağ’ın çok özel hizmetler alması gerekiyor. Devletin de büyükşehir belediyesinin de yapması gereken büyük yatırımlar var” dedi.

 

 

OTURMASI ZAMAN ALIYOR

 

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ilk 1 yılının çok verimli olmadığını söyleyen Albayrak, “Zaman içerisinde 24 daire başkanlığı, 70 şube müdürlüğü oluştu.Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 4 bin 240 çalışanı var. Taşeron, sözleşmeli gibi diğer çalışanları da koyunca bir nevi holding gibi. Böyle bir sistemin oturması zaman alıyor” dedi.

 

 

MERKEZDE ÜSTYAPI BİTİYOR

 

 

Hizmetlerin yüzde 75’ini Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yapmaya başladığını kaydeden Albayrak , en çok zorlandıkları konunun altyapı olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarının 1 milyar 750 milyon lirayı bulduğunu belirten Albayrak “Bu bile yetmiyor. Bu kadar daha yapsak Tekirdağ’ın daha ihtiyacı var. Ağustos’un 15’inden sonra merkezde üstyapı bitiyor. Ağırlığımızı Çerkezköy, Kapaklı ve Çorlu’ya verdik" diye konuştu.

 

 

SON 1 YILDIR ZORLANIYORUZ

 

 

Güzel yatırımlar olduğunu ifade eden Albayrak “Son bir yıldır yatırımlarda zorlandığımızı söyleyebilirim. Alan müteahhitler de zorlanıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bu güne kadar 610 ihale yaptı. Müteahhitler artık zorlanmaya başladı” dedi. İl genelinde 325 bin dönüm mera bulunduğunu, bunun 150 bin dönümünü ıslah ettiklerini belirten Albayrak “Tekirdağ’da 400 bin kovanlık kapasite var. Şuanda 50 bin kovan var. 20 bin kovan dağıttık. Bunu 50 bine çıkaracağız” bilgisini verdi. 11 ilçeye 11 okul projesini tamamladıklarını dile getiren Albayrak “Hangi okulu ziyaret etsem mutlaka sorunları var. 700’e yakın okulda doğalgaz dönüşümü, içme suyu, montalama yaptık. Elimizde daha 100 tane dosya var. 25 tane okulun içme suyu ve su depolarını değiştirdik” dedi. Eğitime imkanları ölçüsünde katkıda bulunduklarını söyleyen Albayrak, 110’a yakın caminin de bakım onarımını yaptıklarını belirtti.

 

 

84 MİLYON LİRALIK 4 KÜLTÜR MERKEZİ

 

 

Çerkezköy, Kapaklı, Saray ve Ergene’de toplam 85 milyon liralık 4 kültür sarayı yaptıklarını dile getiren Albayrak “16 yılda bir tane kültür merkezini tamamlayamadılar ama biz kısa sürede yaptığımız 4 tane kültür merkezini açmak üzereyiz” diye konuştu. 4 yıl boyunca iktidar partisinin tek malzemesinin yerel yönetimler olduğunu kaydeden Albayrak “Referandumu tartışırken 19. Maddeye Kadir Albayrak ve hizmetlerini, 20’nci maddeye de o ilçenin belediye başkanını koydular” dedi. Büyükşehir belediyesinin çok yüksek kira bedelleri ödediği şeklindeki eleştirilere de cevap veren Albayrak “284 bin TL aylık kiramız var” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin diğer büyükşehirlere göre çok iyi durumda olduğunu kaydeden Kadir Albayrak “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi gelecek dönemde Türkiye’de en çok kendinden bahsettiren iller arasına girecek” dedi.

 

 

BU NOKTAYA GELİNCE BIRAKMAK OLMAZ

 

 

Konuşmasının ardından Kadir Albayrak, daire başkanları ve yetkililer basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün, büyükşehir belediyesi hizmet binası ile ilgili bilgi verdi. Binanın 144 milyon lira bedelle ihalesinin yapıldığını belirten Gürcün “Ondan sonra olağanüstü bir durum oldu, kriz ortamı oluştu. İller Bankası bize 175 milyon liralık kredi açmıştı. Biz de ona göre ihale yaptık. Sonra İller Bankası’ndan bize ‘krediniz en az 8 ay durdurulmuştur’ diye yazı geldi. Bunu duyan müteahhit Kamu İhale Kurumu’na başvurdu. Kamu İhale Kurumu da bunun ihalenin iptal sebebi olduğunu söyledi ve ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. İkinci ihaleye de tek firma katıldı. Gerekli rekabet koşulları oluşmadığı ve teklifi çok iyi bulunmadığı için iptal ettik. İhaleye katılan firma KİK’e başvurdu ve KİK bizim haklı olduğumuz yönünde karar verdi. İller Bankası 40 milyon lira vermişti. Sonra da 50 milyon lira kredi açtı. Bundan sonrası gelecek mi gelmeyecek mi belli değil. Yeniden ihale dosyası hazırlanıyor. Bu noktaya gelince bırakmak olmaz. Esas kamu zararı bu olur” dedi.

 

 

ARTIK MUHATABIM DEĞİL

 

 

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ile polemiklerinin hatırlatılması üzerine konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Artık kendisi muhatabım değildir. Bundan sonra CHP İl Başkanımız kendisi ile muhatap olacak” dedi.

 

 

ETKİLENMEYECEK TEDBİRLERİ ALMAYA ÇALIŞIYORUZ

 

 

Son zamanlarda yaşanan su kesintilerinin elektrik kesintisi ile bağlantılarının sorulması üzerine konuşan TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa da “Her ay 4 milyon lira elektrik faturası ödüyoruz. Elektrik kesintilerinden olumsuz etkileniyoruz. Haberimiz olmadığı zaman su kesintisi oluyor. Su arızalarının bir sebebi de elektrik kesintileri. Biz geldiğimizde doğru düzgün jeneratör yoktur. Etap etap en problemli yerlerin jeneratör ihtiyacını gidereceğiz. 3 etapta ihale yaptık. Jeneratör sayımızı 105’i geçti. 5 milyar liranın üzerinde jeneratör yatırımı yaptık. 4’üncü etap jeneratör ihalemizi de hazırlıyoruz. Elimizden geldiğince elektrik kesintilerinden etkilenmeyecek tedbirleri almaya çalışıyoruz” dedi.

 

 

YATIRIMLARDA EKSİLME OLMAYACAK

 

 

Maliye Bakanlığı’nın belediyeden yapacağı kesintinin belediyeyi nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya “Maliye Bakanlığı’nın açıklamasını basından okuduk. Fakat bize resmi olarak bu yönde bir yazı gelmedi. Büyükşehir belediyeleri gelirlerini genel bütçe vergi gelirlerinden alınan paylar üzerinden alırlar. Maliye Bakanlığı’nın büyükşehir kaynaklarından bir kesinti yapması söz konusu olmasa bile ekonomideki daralma nedeniyle genel bütçe vergi gelirleri azaldığı müddetçe bizim aldığımız kaynak da otomatik olarak azalıyor. Yüzde 30 civarı bir kesinti beklentisi var. Fakat büyükşehir belediyesi yatırımlarında bundan dolayı bir eksilme olmayacak” dedi.

 

 

UKOME DEVAM KARARI VERDİ

 

 

Kapaklı- Çerkezköy arası yolcu taşımacılığında güzergahla ilgili sıkıntıların yaşandığını dile getirilmesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Yakın zamanda Çerkezköy, Kapaklı ve Saray belediye başkanları ve sıkıntı çeken ulaşım firmalarının katılımıyla toplantı düzenledik ve UKOME’nin Kapaklı’dan gelen araçların Atatürk Caddesi’ne girmemesi yönünde alınan kararın devam etmesine karar verdi” dedi.

 

 

3-4 KİŞİDEN FAZLA BİNEN YOK

 

 

Bahçeağıl, Yanıkağıl, Karlı, Uzunhacı hattına bir süre önce otobüs koyduklarını anımsatan Albayrak “Uzun zamandır isteniyordu. Ancak günde 3-4 kişiden fazla binen yok. Talep olmadığı için ve zarar oluştuğu için otobüsü kalırdık” dedi.

 

 

DERE ISLAHLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

 

Toplantıda dere ıslahları ile ilgili de bilgi verildi. Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Gürcün “Çorlu'da Dutluk Deresi meclisten aldığımız destekle TESKİ tarafından yapılıyor, bedeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Şarköy'de iki tane derenin ıslahını tamamladık. Kapaklı'da Karagöz Deresinin ıslahı bitti sayılır, çevre düzenlemesine geçiyoruz. Süleymanpaşa'da Ruşen Güneş Sokak'ta da üstü kapatılmış bir derenin ıslahı yapıyoruz. Sırf dere temizliği için Ekskavatör aldık. Bu da en son Göçerler'deki dereyi temizledi. DSİ ile de mümkün olduğu kadar koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. Dere Islahlarında Büyükşehir de yapsa, DSİ de yapsa kamulaştırmanın maliyetini Büyükşehir Belediyesi ödüyor.  Çerkezköy'ün içerisindeki Çorlu Deresi Muratlı'ya kadar devam ediyor. 35 milyon lira kamulaştırma bedeli çıktı. Bizim çalışmalarımız sonucunda Çerkezköy'ün içinde olan kısmını 2,5 milyon civarında bir kamulaştırma olduğunu tespit ettik. Meclisimizde kararımızı alarak kamulaştırmaya başladık. Büyükşehir Belediyesi olarak yağış anında tıkanmaya neden olan menfezlerin de yenilenmesine yönelik çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

 

 

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

 

CHP’nin Tekirdağ’daki 12 kurultay delegesinden biri olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, kurultay ile ilgili görüşünün sorulması üzerine “Kurultayın yapılmasını bu durumdan tasvip etmiyordum. Seçimden sonra olsun diye 11 arkadaş görüş bildirdik” dedi. Yerel seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı da sorulan Albayrak, net bir cevap vermezken “Kalan günlerde 05:00-24:00 arası çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU - Ruşa ELMA