Erkekler getiriyor, kadınlar satıyor

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Kılıçköy'de yaşayan kadınlar, ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla evde yaptıkları yöresel ürünleri ve yetiştirdikleri sebze, meyveleri yol kenarında kurd

GÜNDEM 1.08.2018 16:51:00 0
Erkekler getiriyor, kadınlar satıyor

Keşan'a bağlı Kılıçköy'de kadınlar, evde yaptıkları yöresel ürünler ile tarlalarında yetiştirdikleri sebze ve meyveleri, tatilcilerin yoğun olarak kullandığı Keşan-Enez karayolu üzerinde kurdukları pazarda satıyor.

 

 

AİLE EKONOMİSİNE DE KATKIDA BULUNUYORLAR

 

 

Köyde erkekler sabah erken saatlerde tarlalardan topladıkları sebze ve meyveleri pazara getirirken, kadınlar da pazarda ürünleri satıyor. Tezgahlarında olmayan ürünleri de birbirleriyle takas ederek dayanışma örneği sergilerken, aile ekonomilerine de katkıda bulunuyor.

 

 

“KENDİ YETİŞTİRDİĞİMİZ ÜRÜNLERİ SATIYORUZ”

 

 

Pazarda kendi yetiştirdikleri ve imal ettikleri ürünleri sattıklarını belirten Ümmiye Gürkan  “Evde yaptığımız makarna, kuskus, tarhananın yanı sıra kendi üretimimiz patlıcan, taze fasulye ve bamyamız da kendi üretimimiz. Bizde olmadığı zaman komşum bana da verir. Evimizi geçindiriyoruz. Sezon 3 ay ama onunla geçinmeye çalışıyoruz. Her gün, tatilsiz burası açık. Edirne'nin kadını çalışkan, zeki. Çalışmayı, evine katkı sağlamayı sever” dedi.

 

 

“TÜM ÜRÜNLER KENDİ BAHÇELERİMİZDEN”

 

 

Gürkan, Edirne'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından  düzenlenen 'Çiftçi Kadınlar Bilgi Yarışması'nda 2 yıl üst üste derece aldığını ifade ederek “Ben 2 yıl üst üste Edirne'de, Çiftçi Kadınlar Bilgi Yarışması'nı kazandım. Yeterli bilgim var. Burada 23 aileyiz. Erkekler de tarladan topladıklarını getirir”dedi. Pazarda tezgah açan Fatma Çelik ise “Erkekler bahçe ve tarlalarda çalışıyor. Biz de 3 aylık yaz sezonu boyunca yol kenarındaki tezgahlarda satış yapıyoruz. Tüm ürünlerimiz kendi bahçelerimizden. Müşteri beğensin diye her gün tezgahımıza taze getiriyoruz. Hepsi el emeği” dedi. Fevziye Ertaş da köyde kadın dayanışması içerisinde olduklarını ifade ederek “Eğer bende ürün yetmezse komşudan alabiliyorum. Ben ondan domates alıyorum, o benden başka bir şeyler alıyor. Dayanışma içerisindeyiz. Müşterilerimizde bazen şaşırıyor. 'Burasını hep kadınlar mı çalıştırıyor?' diye soruyor. Erkeklerimiz tarlada, getiriyorlar, bizde burada satışımızı yapıyoruz” dedi.

 

 

“ÇOCUKLARIMIZI OKUTUYORUZ”

 

 

Sabah saat 06.00'dan akşam saat 21.00'e kadar tezgahlarda satış yaptıklarını ifade eden Fatma Demirtaş ise “Burada hepimiz kadınız. Tezgahlarda erkek olmaz. Evde oturacağımıza, evimize katkı sağlıyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz” dedi.

 

 

Haber / Ayşenur AYDIN