Deneyimsel Tasarım Öğretisi anlatıldı

Çerkezköy Kent Konseyi Çevre Sorunları ve Sağlığı Çalışma grubu tarafından İletişim Ustalığı Eğitim semineri kapsamında Deneyimsel Tasarım Öğretisi anlatıldı. İletişim Ustal

GÜNDEM 31.07.2018 18:27:00 0
Deneyimsel Tasarım Öğretisi anlatıldı

Çerkezköy Kent Konseyi'nde düzenlenen İletişimde Ustalık Tanıtım Semineri, İletişim Uzmanları Nurhan Nur Türköner ve Melda Akanlar tarafından verildi. Dün düzenlenen eğitim seminerinde katılımcılara Deneyimsel Tasarım Öğretisi anlatıldı.

 

 

DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ

 

 

İlk olarak Deneyimsel Tasarım Öğretisi ile ilgili kavramlardan bahseden İletişim Uzmanı Nurhan Nur Türköner deney ve deneyim arasındaki farkı anlattı. Türköner, "Deney ile deneyimi ayırt ediyor olabilmemiz gerekiyor. Deney gerçek olmayan bir süreç. Deneyim ise bir olayın başarılı veya başarısız bir şekilde sonuçlanmasıdır. Hangi sebebin hangi sonucu getirdiğini bilmek demektir" dedi. İnsanın bilinçli bir boyutta aslında neyin doğru ve neyin yanlış olduğunu bildiğini dile getiren Türköner, "İnsanlar doğru olanın farkında fakat hayatında bu doğruları uygulayamıyor. Harekete geçemiyor. Bir olayın sonucu ancak deneyim ile öğrenilebilir" dedi.

 

 

"KENDİMİZİ SORGULAMAMIZ GEREKİYOR"

 

 

Bu hayatta Deneyimsel Tasarı Öğretisine göre her şeyin bir kuralı olduğundan bahseden Türköner, "Bazı insanlar ilişkilerinde mutlu fakat iş hayatında mutsuz, bazı insanlar ise tam tersi bir durum olarak ilişkilerinde mutsuz ve iş hayatında mutlu. Bu konu ile ilgili araştırma yapıldığında şu fark ediliyor, insanlar benzer şeyleri uyguladıklarında benzer sonuçlarla karşılaşıyorlar" ifadelerini kullandı. İnsanın hata yaptığına inanmasının zor olduğunu, çünkü her insanın bir egosu olduğunu dile getiren Türköner, "Öncelikle bulunan yerin neresi olduğuna karar verilmesi gerekiyor. Neyin ne kadar doğru ve neyin ne kadar yanlış yapıldığına karar verilmeli. Deneyimsel Tasarım Öğretisine göre insan her yerde insandır. Üst düzey yönetici olduğunuzda veya herhangi bir işçi olduğunuzda, size sertifika verildiğinde ilişki problemleriniz çözülmüyor. Kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Bu hayatta ilerlemek istiyorsak önce gerçek problemi bulmalıyız. Problemi bulamadığımız sürece ilişkilerimizde, iş konusunda ve hiç bir konuda ilerleyemeyiz" dedi.

 

 

 İLETİŞİMDE YÖNTEM DEĞİŞTİRMELİYİZ

 

 

İletişim Uzmanı Melda Akanlar da, "İnsanlar hayatında ve ilişkilerinde belli başlı şeyler isterler. İnsanlar beğenilmek ister, takdir görmek ister, ailesi ve arkadaşları tarafından sevilmek ister. Çok iyi niyetli bir yaklaşım gibi gözüküyor değil mi herkesin amacı aynı. Herkes bu kadar iyi niyetliyse ve herkesin amacı aynıysa ilişkilerimizde problem ve çatışmayı neden yaşıyoruz" dedi. Bir insanın aynı şekilde davranmaya devam ettiği sürece farklı bir sonuç beklemesinin mümkün olmadığını ifade eden  Akanlar, küçükken aileleri tarafından el bebek gül bebek yetiştirilen çocukların insan ilişkileri veya iş hayatında uyum sağlama konusunda zorlandığını dile getirerek “İnsanlar gerçek hayatta ekmeğini kazanırken iş hayatında yer edinmeye çalışırken zorlanıyor. Çünkü kimse anne ve baba gibi prenses muamelesi yapmıyor. İşin özünde birey hayata atıldığında deneyimsel tasarı yaşıyor" dedi.

 

 

"YA PROBLEM ÇIKARAN TARAF OLURSUNUZ YADA PROBLEMİ ÇÖZEN"

 

 

Bir insanın aslında problemi çözme konusunda sıkıntı yaşamadığını belirten Akanlar, "Bizim problemi kabul etme konusunda bir sıkıntımız var. Problem kabul edildiğinde sorunu kabullendiğimizde ve kendimizi sorguladığımızda çözüm kendiliğinden oluşuyor. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bize problem karşısında kaybolmamayı, devrilmemeyi öğretiyor. İçinde kaybolmadan probleme çözüm yolu bulmayı öğretiyor. Ya problem çıkaran taraf olursunuz yada problemi çözen taraf. İlişki kurduğunuz insanı mutlaka tanımak zorundasınız. Herkesin bakış açısı birbirinden farklı olabilir önemli olan bu farkı bilerek anlaşmayı sağlamak. Anladığım bir şeyi kabul edemem, kabul edemediğim bir sorunumu da çözemem. Karşı tarafı suçlamak insanı anlık olarak rahatlatır.Bu en kolayıdır. Önemli olan kendi hatalarımızı kabul ederek çözüm yoluna gidebilmemiz. İlişkide mutlu olmak istemek en doğal hakkınız. Fakat ortada bir acı varsa zarar varsa kendinizi kaybolmuş gibi hissediyorsanız yöntem hatası var demektir. Çözemediğimiz bir problem çekilmez olur" dedi. Dün başlayan eğitimlerin 8 gün devam edeceği belirtildi.

 

Haber / Özge MERİÇ