Aygun: Bu talana dur diyeceğiz

Çorlu'da bir şirketin Kuvars Kum Ocağı için kapasite artış talebinde bulunduğunu ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun "Kesilmesi planlanan 180 bin ağaç adeta orman kıyımıdÄ

GÜNDEM 24.07.2018 14:36:00 0
Aygun: Bu talana dur diyeceğiz

Çorlu’da Ersay Madencilik Yapı Turizm Hayvancılık San. Ltd. Şirketi’nin, İR: 63269 ruhsat numarası ile Kuvars Kum Ocağı için kapasite artış talebinde bulunduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “Kesilmesi planlanan 180 bin ağaç, adeta orman kıyımıdır, Tekirdağ’ın nefes alma borularının kesilmesidir, erozyona ve toprak kaybına davetiyedir, tarım arazilerinin riske bırakılmasıdır” dedi.

 

 

“BOYNUMUZUN BORCUDUR”

 

 

180 bin ağacın kesilmesine dayalı bu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunun, halkın görüşüne sunulmadığını söyleyen Aygun “Bu rapor 10 gün boyunca halkın görüşüne sunulmuştur. Bu rapora karşı tüm çevre severleri, ağaç severleri, çiftçileri, şehrinin ormanına sahip çıkmak isteyen Tekirdağlıları; Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne tepki vermeye çağırıyorum. Ormanlarımızı korumak, Tekirdağ’a karşı ve torunlarımıza karşı boynumuzun borcudur” dedi.

 

 

“BU TALANA DUR DİYECEĞİZ”

 

 

Kesilmesi planlanan 180 bin ağacın adeta orman kıyımı olduğunu kaydeden Milletvekili Aygun “Tekirdağ’ın nefes alma borularının kesilmesidir, erozyona ve toprak kaybına davetiyedir, tarım arazilerinin riske bırakılmasıdır. Bu talana dur diyeceğiz, yeşilimize, ağacımıza, ormanımıza, meralarımıza, tarım arazilerine ve hayvanlarımıza sahip çıkacağız” dedi.

 

 

“180 BİN AĞAÇ KESİLECEK

 

 

Ersay Madencilik Kuvars Kum Ocağı’nda kapasite artışını öngören ÇED Raporu’nda, 124.1 hektarlık alanda yılda 1 milyon 201 bin 216 ton kuvars kumu çıkarılmasının planlandığını kaydeden Aygun “Çorlu’ya 9 kilometre uzaklıkta olan bu alanda yapılacak çalışmaların tamamı; Trakya’nın ciğerleri nitelikli ormanlık alanda bulunmaktadır. Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre, 102.31 hektarlık orman alanında 180 bin ağaç kesilecektir. Firma ise; kesilecek 180 bin ağacın 5 katı niteliğinde yani 900 bin ağacın dikilmesini taahhüt etmiştir. Kesilecek ağaçlar, meşe ve fıstık çamı ağaç türleridir. Kesilen ağaçların yerine dikilecek ağaçların aynı seviyeye gelmesi için en az 30-50 yıla ihtiyaç vardır. Üstelik kesilen ağaçlar ile birlikte oradaki bitki örtüsü, hayvanlar yani orman yaşamı da yok olacaktır. Zira bir fıstıkçamının kozalak verimi 20-25 yaşında başlamakta, 60-100 yaşında en üst verime ulaşmaktadır. Bu bakımdan, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikileceği iddiası, yaşanacak kıyımı gideremeyeceği gibi uygulanabilir olmaktan da uzaktır” dedi.

 

 

“SAHİP ÇIKMAZSAK ÇOCUKLARIMIZ BİZİ AFFETMEYECEK”

 

 

Sahadaki üretim çalışmaları nedeniyle bitki örtüsü tabakasının da yıkıma uğratılarak, yeşilden koparılacağını söyleyen Aygun “Maden ocağı faaliyetleri sırasında ortaya çıkacak sıvı ve katı atıklar, ormana büyük zarar verecektir. Gözümüz gibi korumamız gereken ormanlarımızı, bu kadar hoyratça heba etmemiz, gelecek kuşaklarımızı yok saymamız anlamına gelmektedir. Atalarımız kadar ormanımıza, ağacımıza sahip çıkamazsak, çocuklarımız da bizi affetmeyecektir” dedi. Türkiye’de erozyon nedeniyle yılda 500 milyon ton verimli toprağın kaybedildiğini söyleyen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “Tekirdağ, erozyon açısından riskli bölgede bulunmaktadır. Tekirdağ’da erozyon 558 bin 996 hektar yayılma göstermektedir. Bu tablo; erozyonu engelleyen orman habitatının korunmasının Tekirdağ için önemini tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır. Proje alanı rüzgâr erozyonu ve su erozyonu açısından riskli bölgededir. Tüm bu gerekçelerle; 180 bin ağacın kesilmesini öngören bu maden ocağı projesini şiddetle reddediyor, gelecek kuşaklarımızı tehdit altında olan projeye hiçbir şekilde izin vermeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyorum” dedi.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU