Tatilde göz sağlığınızı koruyun

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt, tatilde göz sağlığının korunması için çeşitli tavsiyelerde bulundu.

YAŞAM SAĞLIK 19.07.2018 12:16:00 0
Tatilde göz sağlığınızı koruyun

Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının gözlerde batma ve yanmanın yanı sıra katarakt oluşumuna ve sarı nokta hastalığına yol açabildiğini kaydeden Öğüt “Bu nedenle güneş ışınlarının en etkili olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkmayın. Eğer güneşe çıkacaksanız geniş sperlikli şapka ve güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin” dedi.

 

 

YÜZÜ SARAN GÖZLÜKLERİ KULLANMANIZDA YARAR VAR

 

 

Güneş gözlüklerinin camlarının ultraviyole ışınlarını bloke edebilir özellikte olması gerektiğini kaydeden Öğüt “Unutmayın ki güzel görünümlü, ancak ultraviyole koruyuculuğu olmayan güneş gözlükleri zararlı olan ultraviyole ışıklarının göze daha fazla girmesine neden olacaktır. Bunun yanı sıra ultraviyole ışınları çevreden de yansıdığı için yanları kapalı ve yüzü saran güneş gözlüklerini kullanmanızda fayda var. Günlük yaşantınızda numaralı gözlük kullanıyorsanız yaz aylarında numaralı güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz” dedi.

 

 

Kontakt lenslerle havuza girmek

 

 

Kontakt lenslerin dikkatsiz kullanımının da yazın göz enfeksiyonlarına neden olabileceği uyarısında bulunan Öğüt, “Mümkünse kontakt lensle denize ve havuza girmeyin. Deniz ve havuzda numaralı yüzme gözlükleri kullanabilirsiniz” dedi. Gözdeki makyaj malzemeleri ve güneşten korunmak için kullanılan kremlerin göz çevresine yaklaştırılmalarının bu maddelerin güneş altında eriyerek göze temas etmesine sebep olduğunu kaydeden Öğüt, bu durumun da gözlerde kızarıklık, batma, kaşıntı, sulanma gibi yakınmalara yol açtığını söyledi. Klimanın gözyaşının normalden daha fazla buharlaşmasına, bunun sonucunda da gözlerde kuruluk, yanma, batma, kaşıntı ve bulanık görme gibi sorunlara yol açabildiğini ifade eden Öğüt, bu sorunla karşılaşmamak için klimalı ortamda havayı nemlendiren cihazlardan yararlanmak gerektiğini belirtti.

 

 

Haber / Ruşa ELMA