Her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor

Meme kanseri hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığının 50-70 yaş arası kadınlar olmakla birlikte diğer bütün kanserler gibi her yaşta görülme riskinin olduğunu belirten Meme Cer

GÜNDEM 16.07.2018 17:45:00 0
Her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor

Meme kanserinin dünyadaki kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türü olduğunu ve kansere bağlı kadın ölümlerinin de bir numaralı nedeni olduğunu kaydeden Gazioğlu “Son 50 yılda dünyada meme kanseri görülme sıklığı iki mislinden fazla artmıştır. Meme kanseri, sosyo ekonomik açıdan gelişmiş Batı ülkelerinde 50 yıl önce her 20 kadından birinde görülürken günümüzde her 8 kadından biri bu hastalığa yakalanıyor. Ülkemizde de bu oran son yıllarda gittikçe yükseliyor. Türkiye’de her 12 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor” dedi.

 

YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRAN ETKENLER

 

Gazioğlu, meme kanserine yakalanma riskini artıran etkenleri de şöyle sıraladı: “Kadın olmak, 50-70 yaş arasında ve menopoz sonrası dönemde olmak, ailesinde (anne veya baba tarafında) meme kanserine yakalanmış akrabaları olmak (Akrabalık derecesi ne kadar yakın ve meme kanserli akraba sayısı ne kadar fazlaysa risk o kadar yükselir), daha önce meme kanserine yakalanmış olmak, adet başlama yaşının erken, menopoz yaşının geç olması, hiç doğum yapmamış olmak, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak, doğum yapmış olmak fakat bebeğini emzirmemek, uzun süreli hormon tedavisi almak, modern şehir yaşamının stresli ortamında yaşamak, şişmanlık: Özellikle menopoz sonrası fazla kilo almak ve doymuş yağlardan zengin gıdaları fazla miktarda tüketmek, fiziksel aktivite azlığı”

 

Haber / Menşure KARDEŞ