Köylerin içme suyu ihtiyacı karşılanacak

2016 Mali Destek döneminde Kırklareli İli Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Güneşin Suyla Buluşması" Proje

GÜNDEM 16.07.2018 13:48:00 0
Köylerin içme suyu ihtiyacı karşılanacak

Kapanış toplantısında konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin “Trakya’nın kalkınması ve gelişmesi için ekonomiden, sanayiye, tarımdan, hayvancılığa, bütün alanlarda teknik, fiziki ve parasal destekler veriyoruz. Bugün bunlardan bir tanesinin örneğini görmekteyiz. Amacımız Kalkınma Ajansı olarak gelişen dünyaya entegre olmak, gelişmekte olan teknolojiye de ayak uydurarak, ülkemizin ve Trakya’nın kalkınmasına katkı sağlamaktır. Bu amaçla yeni fikirlere, projelere destek veriyoruz” dedi.

 

 

ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

 

 

 Türkiye’nin gitmiş olduğu yolda yenilenebilir enerjinin önemli bir faktör olduğunu kaydeden Şahin “Çevre ve enerji bağımlılığının azaltılması anlamında biz yenilebilir enerjiye önem veriyoruz. İşin teknik anlamda nasıl yapıldığını göstermek amacıyla 18 projeyi hayata geçirdik. Bir kısmı özel sektöre ait. OSB’lerde örnek çalışmalar yaparak, diğer kurumlara ve firmalar örnek olmaya çalıştık. Belediyelerimizin içme suyu ve değişik projelerine destek vererek, uzun vadede bölgenin ihtiyaçlarının giderilmesine omuz veriyoruz. Köylerde ve içme suyunun pahalı olduğu yerlerde bu tarz projeleri destekliyoruz” diye konuştu.

 

 

İÇME SUYU İHTİYACI KARŞILANACAK

 

 

Yaklaşık 21 ayda tamamlanan “Güneşin Suyla Buluşması” projesi ile yılda 272.000 kwh elektrik üretileceğini dile getiren Şahin “Üretilen elektrik köylerin içme suyu ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak” dedi. Kırklareli Valisi Osman Bilgin de “Trakya genelinde 14 OSB’nin çatılarında enerji ürettiğimizde ciddi bir rakam ortaya çıkıyor. Özellikle proje üzerinde konuşursak, içme ve sulama suyu kullanan köylerimizde suyun kullanımında para verilmeyen suda israf söz konusu olabiliyor. Enerji bedelleri ciddi yük getiriyor. Projeler ile birlikte üretilen enerjinin bir kısmını mutlaka satmalıyız. Fazla olan dönemlerde satarak fayda sağlanmalı. Yüzde yüze yakın bir enerji üretimi söz konusu. Üretim maliyeti ve kullanım maliyeti 12 yıl sürede projeyi finanse etmiş oluyoruz. Tek tek ayrı su kaynağından beslendiğinden maliyet yükseliyor. Tek bir sistem altında toplayabilirsek, köylere havza bazlı planlama ile maliyeti daha da düşürebiliriz” dedi.

 

 

Haber / Menşure KARDEŞ