'Vatandaş ekmek yerken de kara kara düşünecek'

Buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye'nin, AK Parti iktidarında yabancı ellere muhtaç hale geldiğini öne süren Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun "Gramajı dÃ?

EKONOMİ 16.07.2018 12:55:00 0

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, AK Parti iktidarında yabancı ellere muhtaç hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda Rusya’dan buğday ithal ederken, 2018-2019 döneminde bizi çok daha zor günler bekliyor” dedi.

 

 

BİRİNCİ GÖREVİM OLACAK

 

 

Bu yıl iklim değişikliği nedeniyle buğday rekoltesinin düştüğünü, buğdayda çimleme başladığını ifade edem Aygun “Kaliteli buğday bulmakta zorlanacağız. Ekmeğe zam kaçınılmaz görünüyor” dedi. Çiftçinin, üreticinin sesini duyan, mutfaktaki tüketicinin cebini düşen bir isim olarak 27. Dönemde Parlamento’ya girdiğini söyleyen Aygun, “Tarımsal politikalardaki sıkıntıları ortaya koyarak çözüm yollarını açmak birinci görevim olacaktır” dedi.

 

 

RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

 

 

Türkiye'de 2017 yılında 21 milyon 500 bin ton buğday rekoltesi oluştuğunu, TÜİK verilerine göre 2018 yılında ise ülke genelinde 20 milyon-20 milyon 500 bin ton arasında rekolte beklendiğini kaydeden Aygun “Oysa TÜİK rakamları da gerçeği yansıtmamaktadır! Gerçekler, gizlenmektedir” dedi. İç Anadolu Bölgesi'ne zamanında beklenen yağışın düşmemesinin, Trakya’da aşırı yağışın ardından başlayan kuraklığın, hasat zamanı da yoğun yağmurlarla birlikte ortaya çıkan iklim değişikliğinin, buğdayı vurduğunu kaydeden Aygun “Ne yazık ki Trakya’da buğday başakta çimlenmeye başlamıştır. Tohum ekme zamanı gerçekleşen aşırı yağışlar veya yağışların mevsiminde düşmemesi sonucu meydana gelen kuraklık üründe 'kök hastalığı' ortaya çıkarmıştır. Kök hastalığı Edirne'de üründe yüzde 50'ye varan kayıp yaşatırken, Tekirdağ'daki aşırı yağışlar nedeniyle de üreticiler zamanında hasat yapmak için tarlalara girememiştir. Bölgede 1 milyon 750 bin dekar alanın büyük bölümünde görülen hastalık ve zamanında hasat yapılamamasından kaynaklı sıkıntılar yaşanmaktadır” dedi.

 

 

“KALİTENİN DÜŞMESİNE YOL AÇTI”

 

 

Rekolte düşüşündeki diğer nedenin ise geçtiğimiz yıla oranla ekili alanlarda yaşanan yüzde 8-10 arası daralma olduğunu dile getiren Aygun “Nitekim; girdi fiyatlarına rağmen açıklanan buğday fiyatlarının az olması çiftçinin buğday ekiminden vazgeçmesine neden olmaktadır. Bu yıl ise buğdayın ton fiyatı bin 50 TL olarak belirlenmiştir. Ancak birçok çiftçi düşük kalite sebebiyle bu rakamları da göremeyecektir.  Son dönemde yaşanan mevsim normalleri dışındaki yağışlar buğdayda rutubetin artmasına, hasadın zorlaşmasına ve kalitenin düşmesine yol açmıştır” dedi. Artan girdi maliyetleri, buğdayda düşen verimlilik ve kalitenin; çiftçinin üretimden çekilmesine sebep olduğunu dile getiren Aygun “Bu da ülkemizin buğdayda ithalata devam edeceği sonucunu doğurmaktadır. Gramajı düşen ekmeğe zam gelmesi kaçınılmaz bir hal alacak ve mutfağa ateş düşecektir. Et, soğan, patatesten sonra vatandaş ekmek yerken de kara kara düşünecek gibi görünüyor. Yeni Bakan; acil olarak tarımın sorunlarına el atmak, çiftçimizin maliyetlerini düşürmek için gereken önlemleri almak zorundadır. Olan vatandaşımıza olmaktadır!” dedi.

 

 

Haber / Ayşenur AYDIN