'Biz sahip çıkmayınca, başkaları sahip çıktı'

Malkara'da düzenlenen 'Coğrafi İşaretler Farkındalık Eğitimi'ne katılan Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay "Ürünlerimiz, koruduğumuz sürece bizim o

GÜNDEM 13.07.2018 15:01:00 0

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ‘Coğrafi İşaretler Farkındalık Eğitimi’ düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Malkara TSO Meclis Başkanı Nurdan Altay Güngör, Yönetim Kurulu Başkanı Ümran Bilgin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Özener Patent’ten yetkililer ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

 

 

“BİR VİZYON İŞİDİR”

 

 

Eğitimde konuşan Cengiz Günay, coğrafi işaretli ürünlerin tescil ettirilmesinin, esasında bir vizyon işi olduğunu belirterek “Çünkü coğrafi işaret demek, daha kıymetli ürün demek, yani daha fazla kazanç demek.  Avrupa’da bir ürüne coğrafi işaret tescili alındığında, fiyatı birden yüzde 20 ile 50 arasında artıyor. Ama mesele sadece para kazanmakla sınır değil. Ecdadın bıraktığı mirasa sahip çıkmak da bizim görevimiz. Dedemizin tattığı lezzetleri, kullandığı kaliteli ürünleri torunlarımıza, aynı kalitede sunmamız lazım” dedi.

 

 

“BAŞKALARI SAHİP ÇIKTI”

 

 

Günay “Tüm bu ürünlerimiz, koruduğumuz sürece bizim olur. Korumazsak kaybolurlar. Biz bu işte biraz geç kaldık. Türkiye'nin her ilçesinin kendine has peyniri var. Örneğin Malkara Eski Kaşar Peyniri, odamız coğrafi işaret tescilini aldı bu peynirimizin. Ama peynir denildiğinde akla Fransa geliyor. Lale kimin diye sorsak kimse bizim demez. Lale’nin de anavatanı Türkiye ama sahibi Hollanda olmuş. Biz malımıza sahip çıkmayınca, başkaları sahip çıktı. Şimdi buradan yılda 1 milyar Euro kazanıyorlar. En büyük zenginliğimiz, kültürel zenginliğimiz.  Sahip çıkarsak bunlar para, zenginlik demek. Bu yüzden yöresel ürünlerimize sahip çıkmak için coğrafi işaret almamız lazım. Allah’a şükür son dönemde bu alanda önemli mesafe kaydettik” dedi.

 

 

353 ÜRÜN COĞRAFİ İŞARET ALDI

 

 

Şu an 353 ürünün coğrafi işaret aldığını belirten Günay “Coğrafi işaret alanındaki tüm bu güzel gelişmelerde, Oda ve Borsalarımızın büyük emeği var. Mevcut coğrafi işaretli yöresel ürünlerimizin yarısına yakınının tescil edilmesini sağlayan, Oda ve Borsalarımıza çok teşekkür ediyorum.  3 ürünümüz; Malatya Kayısısı, Aydın İnciri ve Antep Baklavası, Avrupa Birliği’nde de tescil edilmiş durumda, 14 tane ürünümüz de başvuru aşamasında” dedi. Açılış konuşmalarının ardından coğrafi işaretli ve geleneksel ürün adı başvurusu/tescil süresi/amblem yönetmeliği, AB komisyonuna başvuru ve tescil süreçleri, coğrafi işaretli ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı pazarlanması gibi konularda uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı.

 

 

Haber / Ayşenur AYDIN