Klima satışlarında artış bekleniyor

Çerkezköy'de havaların ısınması nedeniyle klima ve vantilatör satışlarında artış bekleniyor. Çerkezköy'de klima ve vantilatör satışı yapan iş yerlerinde klima ve vantilatör satÄ?

GÜNDEM 6.07.2018 12:51:00 0
Klima satışlarında artış bekleniyor

Bu yıl havaların Haziran ayı sonuna kadar serin gitmesi nedeniyle klima satışlarının yeni yeni başladığını belirten Zafer Ticaret BEKO Bayii sahiplerinden Mustafa Uğraş “Geçen yıl Haziran ayının ikinci haftası itibariyle sıcakların artması ile birlikte klima ve vantilatör satışları başlamıştı ve yoğun da bir talep vardı. Ancak bu yıl hava sıcaklığı Mayıs ve Haziran aylarında hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi klima ve vantilatör satışlarını etkiledi. Klima ve vantilatör satışları yeni yeni başladı. Temmuz ve Ağustos aylarında klima ve vantilatöre rağbet artar.  düşüncesindeyiz. Özellikle yaz sıcakları başlamadan önce alınması daha yerinde olur” dedi.

 

2 BİN 400 İLE 4 BİN 700 TL ARASINDA FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Klima ve vantilatör fiyatlarının büyüklüğüne göre de değiştiğini belirten Mustafa Uğraş, “Geçen yıl klima ve vantilatöre rağbet fazla oldu. Klima ve Vantilatör ihtiyacı olanlar kendi bütçesine göre klima veya vantilatör tercih ediyor. Klima fiyatları 2 bin 400 TL ile 4 bin 700 TL arasında değişiyor. Salon tipi klimaların fiyatları ise 12 bin TL’ye kadar çıkıyor. Vantilatörlerde ise fiyat 150 TL ile 250 TL arasında değişiyor” dedi.

 

"KLİMA VE VANTİLATÖR SATIŞI AZ OLUYOR"

Çerkezköy’de faaliyet gösteren Tipi Soğutma Sahibi Mansur İğdeli ise bölgede yaz ayının kısa sürdüğünü ve bu nedenle klima ve vantilatör satışlarının az olduğunu belirterek, “Bölgemizde yaz kısa sürüyor ve özellikle de Çerkezköy’de klima ve vantilatör satışları az oluyor. Biz markalı ürünlerin servis işini yapıyoruz. Klima alacak olanlara markalı ürünleri tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Ürünün markalı olmasına, garantili olmasına, servis imkanı olmasına ve invatörlü yani enerji tasarruflu olmasına dikkat etsinler. Yeni nesil çevre dostu yaz kış kullanılabilen klima almalarını öneriyorum” dedi.

 

 KLİMA BAKIMLARINI EHLİNE YAPTIRIN

Mansur İğdeli, klimaların mevsim geçişleriyle beraber farklı hava koşulları ile karşılaştığını ve bu zamanlarda bakımlarının yapılmasının zorunlu olduğunu da belirterek, “Mevsim değişiklikleri nedeniyle klimalarda bulunan serpantin ve filtreler toz ve pisliklerden dolayı tıkanır. Bu durum sağlık ve ekonomi için oldukça önemlidir. Filtrelerin toz ve pislikle kaplanmasından dolayı klima saldığı kirli hava yüzünden sağlık ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bununla beraber serpantinlerin ve filtrelerin tıkanıklığından dolayı yeteri kadar soğutma veya ısıtma işlevini de yerine getiremez ve çok daha fazla enerji tüketir. Bu nedenle klimaların belirli zamanlarda yılda en az iki kez bakımı mutlaka yapılmalı. Bakımlar da servisler dışında kesinlikle yaptırılmamalı. Servisleri dışında bakım ve tamiri yaptırılanlar garanti kapsamı dışında bulunduğu gibi istenilen randıman da alınmaz” dedi.

 

BÖYLE GİDERSE GEÇEN YILIN SEVİYESİNE ULAŞAMAYIZ

Bosch Bayii Ekonomi Ticaret Bayii Doğan Küçükkısa da “Geçen yıl bu aylarda klima ve vantilatör satışları hızlıydı. Bu yıl bu ürünlerde daha siftah yapmadık. Geçen yıl beyaz eşyada ÖTV kaldırılmıştı onun da satışların artmasında biraz payı oldu. Ama bu yıl ÖTV indirimi de yok. Geçen yıldan bu yana beyaz eşyaya birkaç zam geldi. Temmuz ayı ile sıcaklar başladı ama klima ve vantilatöre gereken rağbet yok. Bu yaz böyle giderse geçen yılki klima satışlarının seviyesine ulaşamayız. Temennimiz önümüzdeki günlerde klima ve vantilatör satışlarının açılmasıdır. Özellikle bu yıl doların yılbaşından bu yana büyük oranda artış göstermesi beyaz eşya fiyatlarının yükselmesine yol açtı” dedi.

 

KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Klima ve vantilatör satın alırken marka ve kaliteye, servis hizmetine mutlaka bakılması gerektiğini kaydeden Küçükkısa “Tüketiciler mutlaka yeri belli, servis hizmeti olan, belli marka ürünler satan güvenilir yerlerden alış-veriş yapsın. Markası belirsiz, faturasız, yeri yurdu olmayan, bilinmeyen isimlerden ve yerlerden kesinlikle alış veriş yapmasınlar” dedi.

 

 

Haber / Gülveren ALTINOĞLU