Edirne'de ticaret hareketlendi

Bulgaristan'ın para birimi Leva'nın Türk Lirası karşısında değer kazanması üzerine Bulgaristan'dan çok sayıda insan alışveriş için Edirne'ye akın etti. Otobüslerle kente gelen Bulg

GÜNDEM 5.07.2018 14:32:00 0
Edirne

Bir Bulgar Leva'sının 2 lira 80 kuruş, 1 Euro'nun ise 5 lira 45 kuruş olması nedeniyle Bulgaristan'dan gelen turistler, neredeyse tüm ihtiyaçlarını Edirne'den karşılamaya başladı. Edirne'de cuma günleri kurulan ve 'Sosyete Pazarı' olarak bilinen halk pazarı, Bulgaristan'dan gelenlerin en gözde alışveriş noktası haline geldi. İstanbul'dan gelerek her hafta cuma pazarında tezgah açan Nurettin Dursun, Bulgaristan'dan gelenlerin iyi alışveriş yaptıklarını ve bu durumdan memnun olduklarını söyledi. Pazarcı esnafından Burcu Kurum da “Dört yıldır pazarcılık yapıyorum. Bulgar müşteriler çok, Bulgaristan para birimi Leva, Türk lirasına göre, neredeyse 3 kart değerli durumda. Bir Leva'ya burada 3 liralık alışveriş yapıyorlar. Buradan toptan alıp, kendi ülkelerinde satıyorlar. İyi ki geliyorlar, işimizin bereketi artıyor. Bulgaristan'dan gelenlerin çoğu İngilizce bilmiyor, biz Bulgarca öğrenmeye başladık” dedi. Bulgaristan'dan alışveriş yapmak için gelen Güler Mustafa da, Edirne'yi çok sevdiklerini, alışveriş yapmak için neredeyse her gün gelenler olduğunu söyledi.

 

 

“EDİRNE’YE OLAN İLGİ DEVAM EDİYOR”

 

 

Kur farkı nedeniyle Bulgar turistlerin Edirne'ye olan ilgisinin devam ettiğini belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt “Son günlerde Bulgaristan'dan Edirne'ye alışveriş için gelen çok turist alıyoruz. Kur farkının artmasından dolayı aldıkları ürünlerde çeşitlilik gelişti. Eskiden sadece pazardan alışveriş yapıyorlardı, tekstilden inşaat malzemelerine kadar ilimizden temine ediyorlar. Bu da şehrimize ciddi bir ekonomik kazanç sağlıyor. Bulgaristan'da şehrimizi tanıtmak adına yaptığımız, oradaki odalarla ortak çalışmalarımız var. Edirne'ye gelmelerini, para harcamalarını teşvik ediyoruz. Edirne'yi Bulgaristan'ın değişik yerlerinde tanıtıyoruz. Odamızda esnafımızı eğitmek adına dil kursları açıyoruz. Bulgaristan ve Yunanistan ile ortak protokollerimiz var. Aldıkları üründe sıkıntı olursa Edirne'de biz, diğer ülkelerde de onların odaları devreye girerek çözüm üretiyor” dedi.

 

 

Haber / Ayşenur AYDIN