Çiftçi hasada 15 gün geç başladı

Trakya'da aşırı yağış, ardından kuraklık ve yoğun yağmurlarla birlikte ortaya çıkan iklim değişikliği, buğdayı etkiledi. Tekirdağ'da 15 gün gecikmeyle hasada başlayan çiftçiler, üründ

GÜNDEM 4.07.2018 14:22:00 0
Çiftçi hasada 15 gün geç başladı

Türkiye'nin buğday ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Trakya'da, değişen iklim şartları buğdayı etkiledi.

 

 

KÖK HASTALIĞI

 

 

Trakya Bölgesi'nde tohum ekme zamanı aşırı yağışların meydana gelmesi, ardından yağışların mevsiminde düşmemesi sonucu oluşan kuraklık üründe 'kök hastalığı' ortaya çıkardı. Kök hastalığı Edirne'de üründe yüzde 50'ye varan kayıp yaşatırken, Tekirdağ'da aşırı yağışlar nedeniyle de üreticilerin zamanında hasat yapmak için tarlalara girememesi bölgede 1 milyon 750 bin dekar alanın büyük bölümünde hastalık görülmesine neden oldu. Yaşanan verim kaybı üreticileri üzdü. Edirne'de de kuraklık ve ardından gelen yağışlar tarlalarda derin çatlaklar oluştururken, halen toprağın yaş olması nedeniyle tarlasına giremeyen üreticilerin olduğu bildirildi.

 

 


TEKİRDAĞ'DA 15 GÜN GEÇ BAŞLADI

 

 


Tekirdağ'da aşırı yağışın etkili olmasıyla üreticiler buğday tarlalarında 15 gün gecikmeyle hasat yapmaya başladı. Tekirdağ Önder Çifti Derneği Başkanı İmdat Güngör, yağışlar nedeniyle zeminin yumuşak ve buğdayların da rutubetli olduğunu belirterek, bu nedenle hasat yapılan ürünün de kalitesinin düştüğünü söyledi. İmdat Güngör, Tekirdağ'da buğday hasadının yüzde 30-5'inin yapılabildiğini belirterek, il merkezi dışındaki alanlarda verimin çok düşük olduğunu söyledi. Güngör, şöyle konuştu, "Aldığımız bilgiye göre, dönüm başına 150-200 kilo verimler alındığı yönündedir. Son gelen yağışlarla kalitesi düşen buğdayın fiyatının ton başına 870 liraya kadar düştüğünü duyduk. Bu da hem verim kaybı hem de fiyat kaybı ile çiftçiyi zor durumda bıraktı" dedi

 

 

RUTUBET ORANI YÜZDE 15.7

 

 

Hüseyin Engin adlı çiftçinin ürünü üzerinde ziraat mühendisi Emre Akyüz tarafından yapılan incelemede rutubet oranı yüzde 15.7 düzeyinde çıktı. Oranın normalde 2.0 olması gerektiğini belirten Hüseyin Engin, "Oranlar hâlâ yüksek çıkıyor. Bu neden ile hasada 2-3 gün daha ara verebiliriz" dedi.

 

 

REKOLTE YÜZDE 8 DÜŞTÜ

 

 

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekteri İlknur Menlik,"2018 yılında Türkiye genelinde 20 milyon ile 20 milyon 500 bin ton arasında rekolte bekleniyor. İç Anadolu Bölgesi'ne zamanında beklenen yağışın düşmemesi ve geçtiğimiz yıla oranla ekili alanlarda yaşanan yüzde 8-10 arası daralma buğday rekoltesini yüzde 8 düşürmüştür" dedi.

 

 

Haber / Özge MERİÇ