'Bu yıl rekolte düşük'

Hasat öncesi ve hasat zamanı yağışların fazla olması nedeniyle buğdayda rekoltenin beklenenin altında olduğunu söyleyen Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak "Son 20 günden bu yana aralıkl

GÜNDEM 1.07.2018 18:48:00 0

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, son günlerde etkili olan yağışların çiftçileri olumsuz etkilediğini söyledi.

 

BU YIL TAM TERSİ OLDU

 

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hem buğdayda hem de ayçiçeğinde çifte bayram yaşamayı umut ettiklerini ifade eden Hasan Toprak “Geçen yıl hava koşulları bizim tam istediğimiz gibi gitti ve buğday ve ayçiçeğinde bölgemizde rekor bir rekolte elde etmiştik. Bu yıl ise tam tersi oldu. Buğday taneye geçtiğinde bölgemizde başlayan yağışların zaman zaman dolu şeklinde yağması çoğu yerde taneleri yok etti” dedi.

 

BEKLENTİMİZİZ ALTINDA

 

Bu aşırı yağışların ürünün kalitesini  düşürdüğü gibi ürün fiyatının da düşük olacağını söyleyen Toprak “Yağışlar nedeniyle Çerkezköy ve Kapaklı’da çok az çiftçimiz buğday hasası yapabildi. Yağışlar dolayısıyla bu yıl hasatta gecikti. Bu yıl buğdayda yerine göre en çok 150-250 kilogram ürün elde edebileceğimizi tahmin ediyoruz. Geçen yıl bu oran dönümüne göre en az 250 en çok 430 kilogramdı. Yağışlar nedeniyle bu yıl buğday rekoltemiz beklentilerimizin çok altında gerçekleşecek” dedi.

 

UMUDUMUZ AYÇİÇEĞİNDE

 

Bu yıl rekoltenin düştüğünü, yağışlar nedeniyle tarlalara girilemediğini kaydeden Toprak “Yoğun yağışlar ayçiçeğine yaradı. Çünkü özellikle bu aylarda ayçiçeğinin yağışa ihtiyacı vardı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bölgemizde ayçiçeğinde rekolte beklentimiz yüksek. Bu yıl buğdayda elde edemediğimiz rekolteyi ayçiçeğinde elde edeceğiz. Bu yıl umudumuz ayçiçeğinde” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU