'Devletin çiftçiye 120 milyar lira borcu var'

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ 2'nci Sıra Milletvekili Adayı İlhami Özcan Aygun, yaptığı yazılı açıklamada "Devletin çiftçiye 120 Milyar liranın üzerinde borcu var" dedi.

EKONOMİ 19.06.2018 13:07:00 0

Çiftçinin devletten alacağı desteğinin her geçen gün daha da arttığını kaydeden Aygun “2006 yılından bu güne çiftçinin devletten 120 Milyar TL’den fazla alacağı birikti” dedi. Kanunların uygulayıcısı olan AK Parti Hükümetinin şuanda taahhüt ettiği şeyleri yerine getirmediğini savunan Aygun “5488 sayılı Tarım Kanunu, AKP Hükümetleri döneminde 25 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 21. maddesinde “Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” deniliyor.  Yani devlet, çiftçi vatandaşına destek olarak her yıl gayri safi milli hasılanın en az yüzde birini (%1) ödeyeceğini taahhüt etmektedir. Ancak devletin icra organı olan AKP Hükümeti taahhüdünü yerine getirmemektedir” dedi.

 

 

“ÇİFTÇİNİN YANINDA OLACAĞIZ”

 

 

Aygun, çiftçiye verileceği açıklanan desteklerin yarısından azının ödendiğini kaydederek “2006 yılında kanunun yürürlüğe girmesinden sonra günümüze kadar ödenmesi gereken destek miktarı kanunun aksine azalarak geldi. 2006 yılında ödenmesi gerekenin %60’ı ödenirken bu oran devamlı azalmış ve 2017 yılında yüzde 41,3 e düştü. Siyasetten önce,  bu toprakların çocuğu olan ve tarımdan geçimini sağlayan bir ziraat yüksek mühendisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde çiftçimizin bu alacağının takipçisi olacağımı bilmenizi istiyorum. Devlet çiftçinin hakkını yiyemez. Zor şartlarda üreten çiftçinin yanında olacağız” dedi.

 

 

Haber / Özge MERİÇ