42 anıt eserin proje ve restorasyonu yapıldı

Tekirdağ'da, kentleşmenin daha modern bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik bünyesinde Harita Şube Müdürlüğü, Kültür VarlıklarÄ

GÜNDEM 17.06.2018 14:19:00 0
42 anıt eserin proje ve restorasyonu yapıldı

Tekirdağ ili genelinde Büyükşehir Belediyesi teşkilatlanma sürecinin tamamlanmasının ardından 2015 ve 2016 yıllarında Şarköy, Ergene, Muratlı ve Süleymanpaşa’da numarataj çalışmaları yapıldığını belirten yetkililer, İçişleri Bakanlığı tarafından adresler kesinleştirildiğinde Büyükşehir Belediyesi tarafından tip, renk ve montaj şekilleri belirlenen tabelalar ile tabelama işlemlerinin yapılacağı belirtildi.

 

HARİTALAR TAMAMLANDI

 

Harita Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda Muratlı, Ergene, Saray, Kapaklı, Çorlu, Süleymanpaşa, Çerkezköy ve Marmaraereğlisi’nde harita işlerinin tamamlandığını ifade eden yetkililer “Aynı kapsamda yürütülen çalışmalar Malkara, Saray ve Hayrabolu ilçelerinde devam ediyor. 2019 yılı itibariyle 1/1000 ve 1/5000 ölçekli hâlihazır harita üretiminin tamamlanması planlanıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin önemli ihtiyaçlarından olan Hizmet Binası'nın inşa edilmekte olduğu Gündoğdu Mahallesi'nde yeni kent merkezi oluşturulmasına yönelik tanımlamalar İmar Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı. Bu alanda yalnızca belediye hizmet binasının inşası değil yeni kent merkezini oluşturacak meydan, park ve ticaret merkezinin de kentsel tasarım ölçeğinde planlanması yapıldı” dedi.

 

9 ADET MİMARİ PROJE VE 3D MODELLEMESİ HAZIRLANDI

 

Köy Tipi Mimari Projeleri kapsamında ilgili mevzuat çerçevesinde köyden mahalleye dönüştürülen kırsal mahallelerde, yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projelerin hayata geçirilebilmesi amacıyla 9 adet Mimari Proje ve 3d modellemesi hazırlandı. Tüm ilçe belediyelerine gönderildiğini kaydeden yetkililer “İmar Şube Müdürlüğü tarafından köy statüsünden mahalleye dönüştürülen yerlerde yapılaşmanın ne şekilde gerçekleştirileceği konusunda 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarında düzenleme yapıldı. Köyiçi ve civarında düzenlenecek olan "Kırsal Yapı Belgesi" ve "Kırsal Yapı Kullanma İzin Belgesi" oluşturuldu” dedi.

 

137 KARAR ALINDI

 

2014 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı ile kurulan Kent Estetik Kurulu’nun şehrin estetiğine, tarihi ve doğal değerlerine uygun nitelikli mimarinin uygulanması için,  Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanlarındaki meydan, bulvar, cadde, ana yollar ve sokaklara cephesi bulunan yapılarda şehircilik, mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı projelerini kent estetiği açısından değerlendirdiğini ve kararlar aldığını söyleyen yetkililer “Bugüne kadar Kent Estetik Kurulu tarafından toplam 137 adet karar alındı” dedi.

 

764 KÜLTÜR VARLIĞI BULUNUYOR

 

Tekirdağ’da toplam 764 adet tescilli kültür varlığı bulunduğunu dile getiren yetkililer “Söz konusu tescilli yapılarla ilgili olarak Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü tarafından çalışmalar yapılıyor. Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalarla Güzelköy Cami Çeşme Şadırvan ve Hamamı, Hagios İoannes Theologos Manastırı, Saray Büyükyoncalı Tarihi İlkokul Binası Aziziye Camii ve Cumhuriyet İlkokulu, Aleksin Kahvesi, Eriklice Kilisesi, Tepeköy Kilisesi, Malkara Surp Thoros Kilisesi, Malkara Santral Binası, Malkara`da 5 adet ve Barbaros'ta 1 adet olmak üzere 6 adet çeşme, Malkara Hacı İlbey İlkokul Binası, 9 Adet Tescilli Köprü, Bedesten Çevre Düzenlemesi, İnecik Erenler Hamamı, Çiftlikönü Şadırvanı,  Zahire Nazırı Ahmet Ağa Camii Şadırvanı, Bedesten Etrafındaki Tretuvarların Bakım ve Onarımı, 9 Adet Tescilli Köprünün Kazı Ve Temizlik Çalışmaları, Şarköy Halk Eğitim Merkezi, Saray Kurtdere Camii, Malkara Alaybey Çeşmesi restore ediliyor” dedi.

 

1’İNCİLİK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

 

Tekirdağ'da, yok olmaya yüz tutmuş kültür varlıklarının restorasyonunu kapsayan Miras Atölyesi 1 ve 2 projelerinin, Etkin Belediye Proje yarışmasında 1'incilik ödülüne layık görüldüğünü anımsatan yetkililer “1/100000 ölçekli Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı ile 1/25000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planıyla ilgili mahkeme kararları ve Tekirdağ ilinde oluşan yeni idari yapıyla birlikte, planlarda yapılması zorunlu değişikliklerin araştırılması ve gerekli dokümanların hazırlanması amacıyla Mekânsal Planlama Şube Müdürlüğü tarafından çalışmalar yapılıyor. Şehir Planlama Şube Müdürlüğü tarafından 956 adet İmar Planı onayı ve değişikliği gerçekleştirildi. Şehir Planlama Şube Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım ve faaliyetlerine ilişkin 107 adet resmi İmar Durumu Belgesi hazırlanarak gerekli makamlara onaylatıldı ve ilgili daire başkanlıkları ve müdürlüklere gönderildi. Sayısal halde veya bütün halde bulunmayan 443 adet imar planı uygun koordinatlarda sayısallaştırılarak ve bütünleştirilerek sayısal ortama ve sisteme aktarıldı. Şehir Planlama Şube Müdürlüğü'ne gelen 7737 adet evrakla ilgili olarak 4 bin 442 adet cevap yazısı hazırlandı” dedi.  

 

Haber / Şaban KARDEŞ