Muratlı Cemevi törenle açıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Muratlı Sosyo-Kültürel Tesis Cemevi düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkanı Kadi

GÜNDEM 13.06.2018 15:32:00 0
Muratlı Cemevi törenle açıldı

Açılışta konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, “2017 yılı Şubat ayında temelini attığımız Muratlı Cemevi'nin toplam inşaat alanı bin 450 metrekaredir. Zemin, bodrum ve üstte iki kat olmak üzere toplam 4 kattan oluşmaktadır. Bodrum kat, cenaze hizmetlerinin verileceği bölümlerden, zemin katı ise mutfak ve yemekhane oluşmaktadır. Birinci katta ibadet yerleri ve üst katta da derslikler ve sohbet alanları mevcuttur.  İnşaatımızın toplam maliyeti 2 milyon 650 bin lira olarak gerçekleşmiştir” dedi.

 

AKTARILAN ÖDENEK 3 MİLYON 750 BİN LİRA

 

2018 yılı Şubat ayında Şarköy’de Cemevi’nin temelini attıklarını ve şu anda birinci katın betonarmesinin tamamlandığını kaydeden Karakaya “Aynı zamanda Kapaklı ve Süleymanpaşa’da cemevlerimizin tadilatları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapıldı. Bugün itibari ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Cemevlerine aktarmış olduğumuz toplam ödenek tutarı, 3 milyon 750 bin liradır” dedi.

 

“TÜRKİYE 81 MİLYONLUK BİR GEMİ”

 

Muratlı Cem Vakfı Şube Başkanı Bektaş Altuntaş da “Muratlı'da böyle bir tesisin yokluğunu uzun yıllardır çekiyoruz. Muratlı ilçemize yapılmasını şart olduğunu da biliyoruz. Bu tesisin yapımında çok fazla emeği var. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Tüm insanları bir arada tutabilen tek bir unsurun olduğunu kaydeden Altuntaş “Onun adı da adalettir. Çünkü adaletin olmadığı hiçbir yerde toplumlar bir arada yaşayamazlar. Bu sebeple bu hizmetleri adaletli bir şekilde yürüten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak'ı bu toplum her zaman saygıyla anacaktır” dedi. Cem Vakfı alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Eşref Doğan da “Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye 81 milyonluk bir gemi. Ön ya da arka güvertede olabiliriz. Ama aynı istikamette yolculuk ediyoruz.  Temel düşüncemiz bu 81 milyonluk geminin yara almadan, batmadan doğru istikamete doğru kaptanlar tarafından yürütülmesidir. Biz birbirimizi sevmek, birbirimizi tanımak mecburiyetindeyiz” dedi.

 

“CEMEVLERİ TOPLUMUN HER KESİMİNE AÇIK”

 

Açılışta konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner de “Hoşgörünün, sevginin, dostluğun yeşerdiği bu topraklar, inşallah sizlerin sayesinde Türkiye'ye örnek olacaktır. Cemevleri artık bütün insanlarımızın ortak kullandığı yerler oldu. Burada sadece Alevi İslam inancına sahip canlarımız ibadetlerini yapmayacak. Cemevleri toplumun her kesimine açıktır” dedi. Açılışta Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe de “Muratlı Cemevi'nin yapımında emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanıma, Muratlı Belediye Meclisine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“GÖRÜLMEMİŞ BÜYÜKLÜKTE PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden beri Tekirdağ'da görülmemiş büyüklükte projeleri hayata geçiriyoruz. 11 ilçemiz ve 355 mahallemizde 1 milyonu aşan büyük bir nüfusa hizmet götürüyoruz. Bütün ilçelerimizin ayrı sorunları ve ihtiyaçları var. Nerede hangi konuda hizmete ihtiyaç duyuluyorsa onu gerçekleştiriyoruz” dedi. Albayrak “Ülkemizin 81 vilayetinden yurttaşlarımızın bir arada, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşadığı Tekirdağ ilimizde herkesi kucaklıyoruz. Alevi ve Bektaşi Canlarımızın, cem olacakları, sevgilerini ve aşlarını paylaşacakları Muratlı Cemevimizin açılışını yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Muratlı Cemevinde çok amaçlı salon, aşevi, derslikler ve kütüphane yer alacak. Böylece Muratlı’ya çağımızın tüm teknolojik imkanlarının kullanıldığı, özgün ve estetik bir mimari anlayışla inşa edilen bir Cemevi kazandırmış olacağız” dedi.

 

“SEVELİM SEVİLELİM”

 

Muratlı’da hayata geçirilen diğer hizmetlerle ilgili de bilgi veren Albayrak, konuşmasını Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz” dörtlüğü ile tamamladı.  Alevi Vakıflar Federasyonu ve Cem Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan da “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararları artık yerel yönetimler kendi bilinç düzeyleriyle ve kültür düzeyleriyle kendileri uygulamaya başladılar. İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karar Türk hukuk düzeninin üstünde yer aldığı için, bütün siyasi kadrolar dahil herkes, o mahkemenin kararlarına saygı göstermek zorundadır. Bu kadar uzun zamandan sonra sizlerin Trakya Bölgesi olarak görüyor ve inanıyorum ki, bu ülkenin en aydın bölgesi olarak yapacağınız tasarruflar, Türkiye'nin diğer alanlarına da dalga dalga yayılacaktır” dedi.

 

“KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEDİ”

 

Açılışta son konuşmayı Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer yaptı. Yüceer “Yüzyıllardır yok sayılan, asırlardır binlerce yıldır yok sayılan, yok edilen, ötekileştirilen, çoğu zaman nefret söylemlerine hedef olan Alevi yurttaşlarımızın hakkını teslim eden Belediyelerimizde çok teşekkür ediyor ve kendileriyle gurur duyuyoruz. Ne mutlu ki, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz dört buçuk yıllık az zaman diliminde, sadece Cemevleri konusunda değil, hiçbir mahalleyi, hiçbir ilçeyi birbirinden ayırmadan, sıkıntıları, sorunları, talepleri doğrultusunda hizmet götürdü. Kimseyi öteki yapmadı. O yüzden bende büyük gurur ve mutluluk yaşıyorum. Biz diyoruz ki bu Cemevi, bir sembol olsun. İnsanların dini, dili, ırkı ve mezhebinden dolayı ötekileştirilmemesi gerektiğinin sembolü olsun. Birileri buradan geçerken yüzü kızarsın. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından alkışlar eşliğinde açılış kurdelesi kesildi ve Muratlı Sosyo-Kültürel Tesis Cemevi gezildi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ