Bin 293 arı kovanı dağıtıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 'Tarım ve Hayvancılığın' geliştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında Süleymanpaşa'd

GÜNDEM 13.06.2018 13:28:00 0
Bin 293 arı kovanı dağıtıldı

Kovan dağıtımı programında konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, projenin Türkiye genelinde, arıcılık konusunda günümüze kadar bir belediye tarafından uygulamaya konulan en büyük proje olma özelliğine sahip olduğunu belirterek “Projemiz iki ana cepheden oluşuyor. Bunlardan birincisi arıcılığın kovan, yani koloni, sayısını arttırarak gelişmesini sağlamak. İkincisi de bitkisel ürünlerde ciddi ölçüde verim artışı sağlanması. Ayrıca Tekirdağ ili tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılımı dikkate alındığında, ilimizdeki arıcılığın mutlak suretle geliştirilmesi gerektiği açıkça görülüyor” dedi.

 

“15 MİLYON DEKAR ARAZİDE TOHUM BİTKİSİ ÜRETİLİYOR”

 

Kanola dahil 1.5 milyon dekar arazide yağlı tohum bitkileri üretildiğini kaydeden Aslan “Yapılan bazı değerlendirmelere göre ilimizin koloni ihtiyacı 400 bin ile 500 bin arasında bulunmaktadır. Oysa Tekirdağ çiftçilerinin elindeki kovan (koloni) sayısı sadece 50.000'dir. Her yıl dışarıdan da 150 bin dolayında gezginci arı geldiği bilindiğine göre açık miktarı en az 200 bin adettir. Bu proje ile bir yandan bu açık kapatılırken öte yandan da tarımsal işletmelere ek bir gelir kaynağı yaratmak amaçlanmıştır. Proje kapsamında il genelinde koşullara uygun olan 930 kişiye üç yılda 11 bin 791 adet kovan dağıtılmıştır. Bu yıl müracaat eden 105 kişinin ilave edilmesi ile proje yararlanıcı sayısı  bin 35'e yükselmiş olup, bu yıl vereceğimiz kovanlarla toplam 16 bin 885 adet kovan verilmiş olacaktır. Bunlardan 330 kişi 30 kovanlık işletme seviyesine şimdiden ulaşmıştır. Bu anlamda projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projenin de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

 

“DESTEK OLMAYA HAZIRIZ”

 

Tekirdağ Arı Üreticileri Birliği Başkanı Güneş Aytaç da, “Bu kovanları alan üreticilerimize danışmanlık veya herhangi bir destek isterlerse biz destek olmaya hazırız. Çünkü arıcılık emeği yoğun bir iş” dedi. Programda Tekirdağ Belediyesi Eski Başkanı Adem Dalgıç bir konuşma gerçekleştirerek projenin önemine değindi. Dalgıç sözlerine, "Üreticinin yanında olan bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Sağlıklı gıdaya ulaşmada emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde devam ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

 

“TARIMIN OLMADIĞI YERDE HİÇBİR ŞEY OLMAZ”

 

Programda son konuşmayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yaptı. Tekirdağ'ın Büyükşehir olmasının üzerinden dört yıl geçtiğini söyleyen Albayrak “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 30 büyükşehir belediyesi içerisinde tarımsal yatırımlar konusunda çok iyi bir yerdeyiz. Arıcılık projesi, Tekirdağ gibi geniş bir tarım arazisine sahip olan bir şehirde ciddi bir boyutta 400 bin kovanlık bir kovan potansiyeli var. Biz bu göreve başladıktan sonra 50 bin potansiyeli bulunan Tekirdağ'a bir 50 bin kovan da biz kazandırmak istedik. Bu proje ile birlikte ciddi ölçüde tarıma da katkı sağlamış olacağız. Bu proje 30 büyükşehir belediyeleri içerisindeki en büyük boyuttaki tek projedir. Tekirdağ'ın tarım alanlarının korunması gerekiyor. Bu verimliliğin desteklenmesi gerekiyor. Gelecek dönemlerde tarımsal projelerimiz devam edecektir. Çünkü tarımın olmadığı yerde hiçbir şey olamaz” dedi.

 

KOVAN SAYILARI 30’A TAMAMLANDI

 

Süleymanpaşa’da 206 üreticiye bin 293 adet kovan dağıtımı yapıldı. Böylelikle 2015 yılından bugüne bugün de dağıtılan 1293 adet kovanla birlikte toplamda 4 bin 46 adet kovan dağıtımı yapılmış oldu. Süleymanpaşa’da 257 arıcıdan 73 kişinin kovan sayısı 30'a tamamlanmış oldu. Süleymanpaşa sahil dolgu alanında düzenlenen programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Tekirdağ Belediyesi Eski Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Ünsal, Tekirdağ Arı Üreticileri Birliği Başkanı Güneş Aytaç, daire başkanları, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Ayşenur AYDIN